Ne možete da dođete na pregled u KCCG? Otkažite ga, da bi neko drugi dobio termin

I dok mnogi pacijenti tvrde da je novi sistem donio višemjesečna čekanja na specijalističke preglede, u Kliničkom centru vjeruju da bi se odgovornijim odnosom pacijenata prema zdravstvenom sistemu, vrijeme čekanja smanjilo
347 pregleda 4 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.11.2017. 19:16h

Novi metod elektronskog zakazivanja pregleda u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, koji se primjenjuje već pet mjeseci, omogućio je analizu iskorištenosti zdravstvenog sistema.

Podaci Kliničkog centra medjutim pokazuju da se više od trećine pacijenata na zakazanim specijalističkim i dijagnostičkim pregledima jednostavno – ne pojavi.

Ta praksa je, kažu u Kliničkom centru, jedan od razloga dugog čekanja na preglede, pa apeluju na pacijente da blagovremeno otkažu svoj pregled kako bi njihov termin dobio neko drugi.

Podaci podgoričkog Kliničkog centra pokazuju da je, od devet hiljada pregleda, elektronski zakazanih u prvoj polovini novembra, neiskorišćeno skoro tri i po hiljade. Drugim riječima, oko 35 odsto pacijenata se ne pojavljuje na zakazanim pregledima, bez prethodnog otkazivanja.

"Kao primjer, može se navesti Institut za bolesti djece, kao jedna od većih organizacionih jedinica. Dakle u nekih 10 dana novembra mjeseca, od 1.896 traženih usluga, na pregled ili proceduru se odazvalo 1.349 pacijenata, što ponovo potvrđuje ovu činjenicu da oko 30% traženih usluga se ne iskoristi", istakla je Grana Bubanja, zaštitnica prava pacijenata KCCG.

I dok mnogi pacijenti tvrde da je novi sistem donio višemjesečna čekanja na specijalističke preglede, u Kliničkom centru vjeruju da bi se odgovornijim odnosom pacijenata prema zdravstvenom sistemu, vrijeme čekanja smanjilo.

"Upravo se ovaj problem i dešava iz razloga što isti oni kojima možda u tom trenutku i nije potrebno, ne otkažu kod svog izabranog ljekara, a da taj termin prepuste nekom drugom, kome je to u tom trenutku zaista i neophodno", rekla je Bubanja.

Imajući u vidu obim posla, objašnjava Bubanja, ljekari Kliničkog centra pacijente zovu da potvrde termin samo u izuzetnim situacijama. Zbog toga apeluje na sve pacijente da preglede na koje neće doći otkažu na vrijeme.

Procedura je jednostavna.

"Javićete se svom izabranom ljekaru, ili, ukoliko je dječji uzrast, roditelji će se javiti svom izabranom pedijatru i saopštiti da će tog dana biti spriječeni i, iz nekih drugih razloga, tu uslugu tražiti u nekom drugom periodu", objasnila je Bubanja.

Elektronsko zakazivanje u Kliničkom centru uvedeno je u junu ove godine, i podrazumijeva zakazivanje specijalističkih pregleda isključivo preko izabranog ljekara. Od septembra pak građani termin kod izabranog ljekara mogu da dobiju i putem interneta.

Bonus video: