Ukinut moratorijum na gradnju u Kotoru i Perastu: Odluka se odnosi na objekte izgrađene u skladu sa zakonom

"Dozvoliće se rekonstrukcija, ili eventualno izgradnja porušenih objekata u skladu sa smjernicama koje budu izdate za konzervaciju. Dozvoliće se gradnja podzemne infrastrukture, kao i rekonstrukcija postojećih objekata koji su izgrađeni u skladu sa zakonom i sa smjernicama za konzervaciju", kazao je Radulović
478 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Pavle Radulović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 16.11.2017. 19:07h

Crnogorska vlada odlučila je da ukine moratorijum na gradnju sa urbanističkih projekata Perast i Kotor.

Odluka važi za objekte koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, a treba ih rekonstruisati, ili nove objekte, uglavnom podzemne infrastrukture.

Nakon devet mjeseci moratorijuma vlada je odlučila da se ponovo može graditi u Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO.

Ta organizacija je nakon višegodišnjih upozorenja o ugrožavanju vrijednog ahitektonskog nasljeđa, zaprijetila mogucnošću skidanja Kotora sa UNESCO liste zaštićenih područja, a to je konačno bio alarm da i država nešto preduzme.

Gradnja je od februara bila obustavljena u zaštićenom području, dok nije urađena studija uticaja na kulturnu i prirodnu baštinu.

"S tog razloga smo mi zaustavili gradnju, tada obećali da će studija biti završena do kraja trećeg kvartala, ona je završena i usvojena na vladi. Tragom njenog usvajanja mi smo skinuli moratorijum za gradnju", istakao je Pavle Radulović, ministar turizma i održivog razvoja.

Odluka o ukidanju moratorijuma, odnosi se na urbanističke projekte Perast i Kotor, kao i kompletno područje pod zaštitom UNESCO, i to na objekte koji su izgrađeni u skladu sa zakonom.

"Dozvoliće se rekonstrukcija, ili eventualno izgradnja porušenih objekata u skladu sa smjernicama koje budu izdate za konzervaciju. Dozvoliće se gradnja podzemne infrastrukture, kao i rekonstrukcija postojećih objekata koji su izgrađeni u skladu sa zakonom i sa smjernicama za konzervaciju", kazao je Radulović.

On objasnjava i da nedavno usvojeni Zakon o planiranju i izgradnji objekata,omogućava da se djelovi plana koji su problematični stave van snage, a ostali da važe

"Stari zakon nije predviđao mogućnost stavljanja moratorijuma na djelove plana. Dakle, ili je čitav plan bio suspendovan, ili je čitav plan bio u upotrebi", rekao je Radulović.

Ministar nije mogao da precizira kada će biti ukinut kompletan moratorijum na gradnju. Najavio je da će se već sjutra sastati sa predstavnicima vlasti u Kotoru, kako bi zajednički vidjeli, kako da lokalna planska dokumenta, koja nijesu evidetirana kao potencijalni problem, usklade sa smjernicama iz studije – poznate kao HIA.

Bonus video: