Mogerini: 2018. je godina kada će Zapadni Balkan imati jedinstvenu šansu da se približi članstvu u EU

Mogerini je u saopštenju poslije sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Albanije u Briselu navela da je "EU kao cjelina znatno pojačala svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu"
4 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2017. 19:16h

Visoka predstavnica Evrpopske unije (EU) Federika Mogerini naglasila je danas da će 2018. biti godina kada će Zapadni Balkan imati jedinstvenu šansu da se dalje približi članstvu u EU, navodi se u saopštenju njene službe.

Mogerini je u saopštenju poslije sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Albanije u Briselu navela da je "EU kao cjelina znatno pojačala svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu".

Ona je ukazala da je EU to pokazala kroz nedvosmislenu posvećenost koju je izrazio Evropski savjet na proljeće i u govoru predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o stanju Unije u septembru u kome se pruža perspektiva EU integracije za svih šest partnera iz Zapadnog Balkana.

"Shodno tome 2018. godina pružiće jedinstvenu šansu za konkretno napredovanje na putu EU integracija, da se učini da taj proces postane nepovratan", rekla je Mogerini.

Mogerini je rekla da je na današnjem sastanku s Albanijom, EU potvrdila jasnu i strogu posvećenost albanskom procesu EU integracije i složila se o značaju reformske agende koju je Albanija usvojila.

Ona je rekla da uz druge ključne prioritete pravna reforma ostaje suštinska u pristupnom procesu Albanije.

Visoka predstavnica EU je rekla da je savjet priznao ulogu Albanije u regionu kao proaktivnog i konstruktivnog partnera i da je to nešto što jako cijene kao i da cijene punu saglasnost vanjske i bezbjednosne politike Albanije i EU.

"Ova stopostotna usaglašenost je dosta jedinstvena i odražava našu zajedničku viziju svijeta i našeg regiona i našu zajedničku riješenost da radimo zajedno", rekla je Mogerini.

Bonus video: