"Najava Simovića je novogodišnja čestitka građanima CG - poskupjeće praktično sve"

Predloženi budžet za narednu godinu tek je stigao u Skupštinu, a u opoziciji vec imaju zamjerke. Ono što svi izdvajaju kao najnegativniji dio je novo zaduženje od 300 miliona eura, i činjenica da tri četvrtine kapitalnog budžeta ide na dionicu auto-puta
69 pregleda 12 komentar(a)
Vlada CG, Milutin Simović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada CG, Milutin Simović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 15.11.2017. 18:30h

Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu, već je uvršten u dnevni red Skupštine Crna Gore koja ga mora usvojiti do kraja godine.

Vlada je ukratko predstavila osnovne odredbe budžeta, ali javnost još nije imala priliku da vidi kompletan tekst zakona.

Zbog toga iz opozicije danas stižu reakcije na akcente koje je Vlada prezentovala.

Opozicija je jedinstvena u ocjeni da je ovaj budžet najmanje domaćinski kako to tvrdi potpredsjednik za ekonomsku politiku Milutin Simović, jer ga u startu demantuje činjenica da ćemo se zadužiti 300 miliona eura.

Iz opozicinoh redova stižu i ocjene da budžet nije ni razvojni, ako nam gro kapitalnog budžeta ide na jednu investiciju. Ipak, vide i dobre strane, prije svega odluku vlade da poveća izdvajanja za nauku i obrazovanje.

Predloženi budžet za narednu godinu tek je stigao u Skupštinu, a u opoziciji vec imaju zamjerke. Ono što svi izdvajaju kao najnegativniji dio je novo zaduženje od 300 miliona eura, i činjenica da tri četvrtine kapitalnog budžeta ide na dionicu auto-puta.

Kažu da budžet nije ni domaćinski ni razvojni.

"Ono što je najavio ministar Simović i kaže da je domaćinski i odgovorno, je to da šalje novogodišnju čestitku svim građanima Crne Gore, i kaže da će se povećati PDV na 21 odsto od 1. januara, što znači da će poskupiti praktično sve", istakla je Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore.

"Da li je ijedna država u Evropi svoje auto-puteve, svoju putnu infrastrukturu izgradila iz budžeta. Svi su je od 50 do 100 odsto izgradili iz fonodva EU ili na neki drugačiji način", rekao je potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP).

"Veliki problem je i to što je većina strukturnih prihoda koje imamo u budžetu, posljedica ne povećanja privredne aktivnosti već povećananja poreza", rekao je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA.

I mada još nijesu imali uvid u kompletan tekst zakona, iz opozicije navode i neke pozitivne promjene u budžetu.

SINK: Zdenka Popović – DEMOKRATE

"Ono što je pozitivno je to da je povećan budžet za nauku i obrazovanje, jer je izgleda neko shvatio da jedino dobar kadar, jeidno onaj koji je zaista obrazovan i ima znanja, i ko može da pruži kvalitet, može da izvuče zemlju iz ove krize u kojoj se nalazimo", kazala je Popović.

FONO: Miloš Konatar – URA

"Dobro je to i što je zaduženje manje nego što je bilo 2015 i 2016, iako je i dalje veliko. I jedna dobra stvar kod ovog budžeta je to što ovih 300 miliona eura koje se zadužujemo, neće biti iskorišćena za finasiranje tekućih obaveza", poručio je Konatar.

Budžet za narednu godinu projektovan je na nešto više od dvije milijarde eura.

Bonus video: