Privredni sud drugi put potvrdio: Milan Babović plagirao magistarski rad

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) smatraju da bi logično bilo bio da se Babovićevo akademsko zvanje povuče baš kao i sve koristi koje je njime dobio, te da bi dio odgovornosti trebalo da snosi i Univerzitet Mediteran
233 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2017. 18:42h

Drugi put Privredni sud Crne Gore potvrdio je da je član Glavnog odbora (GO) Demokratske partije socijalista (DPS) Milan Babović prepisao magistarski rad od Petra Martinovića.

Privredni sud je prvi put u oktobru prošle godine utvrdio da je Babović plagirao svoj magistarski rad.

Babović je taj rad branio prije šest godina na Univerzitetu Mediteran.

Presuda još nije konačna, ali u Centru za građansko obrazovanje (CGO) smatraju da bi logično bilo bio da se Babovićevo akademsko zvanje povuče baš kao i sve koristi koje je njime dobio, te da bi dio odgovornosti trebalo da snosi i Univerzitet Mediteran.

"Babović je iskoristio pravo da se žali Apelacionom sudu , to je učinio. Privredni sud međutim donio je istovjetnu presudu a to je da je Babović prepisao rad od Martinovića. S obzirom da je proces trajao dugo može se pretpostaviti i da je bilo nekih pritiska, što ne mogu tvrditi", istakla je Tina Popović, novinarka "Vijesti".

Privredni sud utvrdio je da je Babović povrijedio autorsko pravo Podgoričanina Petra Martinovića, na način što je dijelove iz magistarskog rada Martinovića prenio u svoj magistarski rad, bez njegove saglasnosti. Martinović je tužio Babovića da je u svom radu "Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori” prepisao više od pola njegovog rada "Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja", koji je branio prije devet godina u Ljubljani.

Još nije poznato koju će kaznu Privredni sud odrediti Baboviću.

"Ali svakako da pored te kazne je bitno na koji način će se postaviti akademska zajednica tj. Univerzitet Mediteran na kom je Babović magistrirao. Zaista smatram da bi njegovo akademsko zvanje trebalo biti povučeno kao i sve koristi koje je mogao da dobije na taj način", istakla je Mira Popović iz CGO.

Iz CGO podsjećaju da je priča otvorena u januaru 2015, kada su podnijeli krivičnu prijavu protiv Milana Babovića i bivše ministarke nauke Sanje Vlahović Osnovnom državnom tužilaštvu, koje je prijavu odbacilo zbog zastare.

"Obeshrabruje činjenica da se pravda mora tražiti na sudu po privatnim tužbama. Mislim da bi država sad kad smo izmijenili krivični zakonik konačno da tužioci rade svoj posao i da ta krivična djela sankcionišu po službenoj dužnosti. Vrlo je teško očekivati da će Buhalih doći iz Britanije da bi tužio bivšu ministricu nauke Sanje Vlahović za očigledan plagijat za koji je sam optužio", rekla je Tina Popović.

Početkom godine plagijat je kriminalizovan, ali nadležni nijesu imali sluha za to da prepisivanje bude i krivično djelo koje ne zastarijeva.

Bonus video: