Obilježen Dan Prijestonice, čekao se Đukanović da počne ceremonija

Dan oslobođenja Cetinja prošao je uz ogormnu kišu. Ono što malo čudi, jeste kako te činjenice nijesu bili svjesni u Vladi i lokalnoj samoupravi, pa su za danas najavili niz aktivnosti na otvorenom
442 pregleda 14 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Bogdanović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Milo Đukanović, Aleksandar Bogdanović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 13.11.2017. 18:56h

Cetinje oduvijek slovi za grad sa najviše padavina u Evropi, zato i ne čudi da je 13. novembar Dan oslobođenja ovog grada prošao uz ogormnu kišu. Ono što malo čudi, jeste kako te činjenice nijesu bili svjesni u Vladi i lokalnoj samoupravi, pa su za danas najavili niz aktivnosti na otvorenom, koje su čak podrazumijevale i udaranje kamena temeljca za novi gradski stadion.

Planiran je i obilazak zgrade bivšeg ruskog poslanstva u koju treba da se preseli Ministarstvo vanjskih poslova. Međutim, sve to je odloženo zbog kiše u novembru.

Od planiranih aktivnosti jedino je održana svečana sjednica Prijestonice Cetinje, mada je i ona bila neuobičajena. Ne pamti se da joj je ikada u posljednjih deset godina prisustvovao tadašnji premijer, a sada lider DPS Milo Đukanović. Sve zvanice bile su tu, a među njima i one najviše - predsjednik države i predsjednik Ustavnog suda. Ipak, ceremonija je počela tek kada je u salu ušao lider vladajuće stranke.

„Uvaženi predsjedniče Vujanoviću, poštovani predsjedniče Ustavnog suda Dragoljube Draškoviću, cijenjeni i uvaženi raniji predsjedniče države i Vlade, i predsjedniče DPS Milo Đukanoviću“, započeo je izlaganje gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, a prisutni reagovali aplauzom.

Prvi čovjek Cetinja smatra da je vlast na čelu sa njim, u proteklih deset godina uradila mnogo stvari kojima se može pohvaliti. Cetinje iz iste perspektive vidi i predsjednik države Filip Vujanović.

„Prvo smo rekonstruisali dvorski trg, pa park Ivana Crnojevića. Na to se nadovezala rekonstrukcija Njegoševe ulice. Sjetite se kako su nekad oronulo i zapušteno izgledali objekti poput Ruskog ili Engleskog poslanstva. Ili stara Bolnica Danilo I, i to smo sredili. Sjetite se gradske tržnice. Koliko ste puta u posljednje dvije decenije slušali o cetinjskoj autobuskoj stanici, i nju smo sredili“, ističe Bogdanović.

„Obzirom da je ovo moj deseti dolazak na proslavu Dana Prijestonice, da posvjedočim da je Prijestonica za ovu deceniju postigla izvanredan uspjeh, i da je razvoj Prijestonice, veoma vidljiv i vjerujem od svih poštovan“, kazao je predsjednik Vujanović.

Kao što Đukanović nije imao običaj da dolazi na svečane sjednice povodom dana neke opštine, tako to nije bila ni praksa sadašnjeg premijera Duška Markovića. Makar ne u drugim gradovima. Marković je danas trebalo da otvori par investicionih projekata u gradu, ali i da prisustvuje svečanoj sjednici. Zbog kiše je sve odloženo, ali ne i kritika opozicije.

„Posljednjih mjeseci aktuelna valst pokušava na sve načine da zavrijedi ponovo pdoršku građana Prjestonice, kako kroz čitava niz svakodnevnih nezakonitih zapošljavanja, tako i korz niz građevinski rdaova na Cetinju kada im zato vrijeme nije. Riječ o očiglednoj zlouptrebi državnih resursa u predizborne svrhe“, kazao je Nikola Đurašković iz SDP-a.

„Kome bi palo na pamet da u mjesecu novembru u gradu sa najviše padavina u Evropi, u novembru mjesecu kada su te padavine najizraženije, izvodi građevinske radove, posebno građevinske radove koji se tiču fasada i elektroinstalacija“, ističe Filip Adžić iz GP URA.

„Opet praza obećanja, ugovori na par mjeseci, sanacije fasada u novmebru, kao i planovi za rekonstrukciju Njegoševe ulice i stadiona, samo su dio predizborne strategije vladajuće partije, u namjeri da dobiju koji glas više“, smatra Ivana Vujović iz Demokrata.

Noć koja je prethodila Danu opštine, donijela je dosta problema građanima Prijestonice, ali i posla vatrogascima. Stradali su krovovi, roletne na prozorima, mobilijar po gradu, u većim dijelu nije bilo struje satima. Na svu sreću ostale su na mjestu gvozdene skele na fasadama, sa čijom rekonstrukcijom je lokalna vlast počela prije nekoliko dana. U novembru. Mjesecu kiša i izbora.

Bonus video: