U Ministarstvu zadovoljni pilot projektom nastave na engleskom jeziku

Učiteljima je, u saradnji sa Britanskim savjetom, organizovana dodatna edukacija, ali je za izvođenje nastave na engleskom jeziku potrebno mnogo pripreme. Zato imaju pomoć i od redovnog nastavnika engleskog jezika
245 pregleda 3 komentar(a)
nastava na engleskom, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
nastava na engleskom, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.11.2017. 19:46h

Ministarstvo prosvjete uvelo je pilot projekat koji podrazumijeva da se dio nastave, desetak minuta prvog časa, izvodi na engleskom jeziku. Djeci je u početku kroz igru, a potom i kroz razgovor, omogućen novi način usvajanja znanja iz svih predmeta osim crnogorskog.

Kako kaže učiteljica Marija Radović, za prvake je i sam polazak u školu novina, pa samim tim i nastava na stranom jeziku za njih predstavlja dodatan problem. Ipak, kako dodaje, djeca su se dobro prilagodila.

"Cilj je da djeca na crnogorskom jeziku savladaju sve vaspitno-obrazovne ciljeve kao i njihovi vršnjaci, s tim što je dodato da pojmove koje obradimo u sklopu tih ciljeva oni savladaju i na engleskom jeziku. Za sada je to išlo dosta dobro", ističe Radović.

Učiteljima je, u saradnji sa Britanskim savjetom, organizovana dodatna edukacija, ali je, dodaje Radović, za izvođenje nastave na engleskom jeziku potrebno mnogo pripreme. Zato imaju pomoć i od redovnog nastavnika engleskog jezika.

"Na svojim časovima neke vaspitno-obrazovne ciljeve, koje smo mi savladali u toku časa, djeca vježbaju i sa nastavnicom engleskog. Potrebno je naći sadržaje koje treba prilagoditi tom uzrastu da bi nastava bila zanimljiva i nešto što djecu ne bi zamorilo. Zato je zaista potrebno dosta resursa, materijala i literature", navodi Radović.

Ipak, da li je i koliko dobro da djeca od prvog razreda slušaju nastavu na engleskom jeziku, pokazaće rezultati na kraju godine.

"Još uvijek je rano govoriti o nekim analizama, ovo je još period prilagođavanja. Ali nema nikakvih izuzetaka u odnosu na ostala odjeljenja, što je pozitivno, a neku analizu ćemo imati tek nakon nekog dužeg perioda, tj. na kraju godine", kaže Snežana Irić, direktorica OŠ "Maksim Gorki".

U Ministarstvu prosvjete kažu da za sada sve ide planiranom dinamikom i ističu da djeca na ovaj način usvajaju znanje koje je potrebno savremenom društvu.

"S obzirom da će se djeci koja imaju to napredno znanje jezika otvarati jako velike mogućnosti u toku školovanja, posebno za učeničke i studentske razmjene i za sada smo zadovoljni kako teče ovaj pilot projekat", kazala je Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete.

Pored odjeljenja u podgoričkoj školi, dio nastave na engleskom jeziku pohađaju i prvaci u Nikšiću, Danilovgradu, i Petrovcu, dok u Beranama nije bilo dovoljno zainteresovanih kako bi se takvo odjeljenje formiralo. Iz ministasrtva najavljuju i obuku nastavnika iz svih predmeta da bi se učenicima omogućilo da nastavu na engleskom jeziku pohađaju do kraja osnovnog obrazovanja.

Bonus video: