Mojkovac izbore dočekuje sa više nezaposlenih i negativnim prirodnim priraštajem

Jedan od glavnih problema u Mojkovcu jesu migracije, odnosno odseljavanje stanovnistva, prvenstveno mladih ljudi. U potrazi za boljim životom većina njih odlazi u Podgoricu ili na primorje.
227 pregleda 8 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Printscreen (YouTube)
Mojkovac, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 12.11.2017. 19:37h

Kombinat industrije drveta "Vukman Kruščić", rudnik Brskovo, trgovinski centar Bojna njiva – to su preduzeća u kojima je nekada radio veliki broj stanovnika Mojkovca, a sada ih se samo rado sjeća. I dalje radi jedino fabrika oružja Tara, čiji je broj zaposlenih smanjen. Ali nije samo u ovoj fabrici manje zaposlenih.

Podaci Monstata pokazuju da u odnosu na izbornu 2013. godinu Mojkovac danas ima 239 više nezaposlenih građana.

Jedan od glavnih problema u Mojkovcu jesu migracije, odnosno odseljavanje stanovnistva, prvenstveno mladih ljudi. U potrazi za boljim životom većina njih odlazi u Podgoricu ili na primorje.

I to pokazuje statistika. Migracioni saldo u Mojkovcu je negativan, što znaci da se iz tog grada više stanovnika odseli nego što se doseli. Tako je u posljednje četiri godine.

Toga je svjestan i nastavnik ruskog jezika Nikola Vidojević, koji je izveo 42 mojkovačke generacije, a u njegovoj učionici sjedio je i aktuelni premijer Duško Marković. Ipak, Vidojević bi podržao onu koja će aktivno raditi na otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih.

"Da se formira od vlasti, od građana, nekakav organ neko tijelo koje bi nazvali za spas Mojkovca, pa bi mogli da animiramo i Mojkovčane koji žive u inostranstvu", kaže Vidojević.

Da je situacija u Mojkovcu kritična misli i nekadašnji DPS-ov predsjednik opštine, profesor Miladin Brko Mitrović. On ipak ne smatra da opština treba da otvara fabrike, već da stvori okvir u kome će se građani samoorganizovati.

"Šta je zadatak opštine? Zadatak opštine je znači da stvori tu biznis zonu, prostor gdje ljudi mogu da grade objekte, da investiraju da bi se nešto proizvodilo. I normalno je da oslobađaju dažbina opštine ljude koji će da investiraju, odnosno da te dažbine se svedu na minimalnu mjeru. Mali pogoni 10, 15, 20, 30 ljudi, to treba u manjim opštinama na sjeveru razvijati", kazao je Mitrović.

Nije međutim jasno, zašto to vlast nije učinila do sada, pa je ovo pitanje više retoričko

"Dešava se da ja sve manje u ovoj sredini susrećem svoje bivše đake, kud su oni otišli, šta to njih nije zadržalo u svom zavičaju", kazao je Vidoejvić.

Mitrović, sa druge strane smatra da se u Mojkovcu u protekle četiri godine ipak dosta uradilo, ali da one koji žele da odu ne treba zadržavati.

"Da se izrazim grubo, na tone momaka neoženjenih. Ali zašto neoženjenih, zato što djevojke neće da dolaze na selo da se vracaju I to je problem. Živjećemo i u gradu pod vrlo teškim uslovima, a nećemo možda na selo uz lakše rada", rekao je Mitrović.

Negativan prirodni priraštaj, Mojkovac ima još od 2007. godine. Ni posljednje četiri, nisu izuzetak, iako se broj rođenih u prošloj godini značajno povećao.

To daje nadu, ali ako oni koji budu vlast ne počnu predano i sistemski raditi na politici zapošljavanja i povećanja životnog standarda, Mojkovac će ostati mjesto iz kog se najradije ipak odlazi.

Bonus video: