Dimitrov: Makedonija računa na crnogorsko iskustvo i nastavak podrške u procesu pristupanja EU

“Sagovornici su dogovorili intenziviranje saradnje, naročito u prenošenju crnogorskog iskustva u pregovaračkom poglavlju 31 koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku”, navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Nikola Dimitrov, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Nikola Dimitrov, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 12.11.2017. 11:06h

Makedonija računa na crnogorsko iskustvo i nastavak podrške u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), saopštio je ministar vanjskih poslova te države Nikola Dimitrov, pohvalivši rezultate i napredak koji je Crna Gora ostvarila.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je na sastanku u Skoplju sa Dimitrovim saopštio da je Crna Gora spremna da prenese ekspertizu i iskustvo u svim oblastima pristupnih pregovora.

“Sagovornici su dogovorili intenziviranje saradnje, naročito u prenošenju crnogorskog iskustva u pregovaračkom poglavlju 31 koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku”, navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je sa Dimitrovim razgovarao na marginama konferencije posvećene izgradnji kapaciteta i regionalnoj saradnji u procesu evropske integracije zapadnog Balkana.

“Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Makedonije u procesu pristupanja EU, naročito kroz Zajednički odbor između dvije države“, dodaje se u saopštenju.

Pejović i Dimitrov su razgovarali o aktivnostima koje dvije države sprovode u procesu evropske integracije, političkoj i ekonomskoj situaciji u regionu, izazovima s kojima se suočava EU, kao i naporima usmjerenim na dalje napredovanje država zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

"Oni su se složili da poruke iz EU nose pozitivnu priču i kazali da očekuju da će bugarsko predsjedništvo, februarska strategija Evropske komisije (EK) za ubrzano pristupanje Crne Gore i Srbije EU, kao i samit lidera zapadnog Balkana i EU 17. maja u Sofiji doprinijeti artikulisanju očekivanja i planova za države zapadnog Balkana na njihovom putu prema članstvu u EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: