Evo kolika je prosječna starost vozila u Crnoj Gori

Prosječna starost automobila je skoro 15 godina, dok onih koja su starija više od 20 godina ima skoro 49 hiljada
799 pregleda 20 komentar(a)
Automobili, Foto: Printscreen (YouTube)
Automobili, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 11.11.2017. 18:46h

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori je skoro 15 godina, a čak četvrtina automobila starija je više od dvije decenije, pokazuju podaci MUP-a. Auta basnoslovnih cijena, koja se mogu sresti u našim gradovima ipak su samo izuzetak od pravila da vozimo stara i jeftina vozila, koja mogu uticati i na bezbjednost u saobraćaju.

Prema podacima MUP-a, registrovano je više od 212 hiljada vozila. Najviše ih je, u glavnom gradu, skoro 65 hiljada, a najmanje u Šavniku, 344.

Prosječna starost automobila je skoro 15 godina, dok onih koja su starija više od 20 godina ima skoro 49 hiljada.

Kako bi se smanjio broj starih vozila, Ministarstvo saobraćaja usvojilo je prije dvije godine, Pravilnik o tehničkim zahtjevima za vozila, koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori.

"Pravilnikom je pored ostalog propisano da nova vozila treba da budu opremljena motorom minimalnog standard EURO 5, a upotrebljavana EURO 3“, saopšteno je iz MUP-a.

Međutim, to ne važi za vozila uvezena prije 2015. godine, kada je Pravilnik stupio na snagu, a koja imaju standard EURO 2. A starost vozila može uticati na bezbjednost u saobraćaju!

"Kad se vozi staro potrošno vozilo onda ono više zamara vozača, npr, ima nešto što je neispravno na osnovu čega on posvećuje pažnju i gubi koncentraciju, tako da u jednom trenutku vozač popušta i dolazi do saobraćajne nezgode“, kazao je Mirko Đurović.

Đurović ističe i da kod starih vozila najveći problem predstavlja izostanak abs-a, i drugih sistema koji poboljšavaju i obezbjeđuju pravilnije i bolje kočenje, što često vozačima pravi probleme i prilikom tehničkog pregleda .

"Mnoga stara vozila teško prolaze tehničke preglede, jer ovi na tehničkim pregledima nisu ništa sad uveli novo, nego primjenjuju ono što je davno regulisano. Međutim, vozači su u situaciji da ne mogu da kupe dva brisača nova, ili da ne mogu da poprave podizač stakla, nemaju dobro provjetravanje, sve to utiče na bezbjednost saobraćaja“, rekao je Đurović.

Polovni automobili danas se uglavnom kupuju na auto placevima, čiji vlasnici uvjeravaju da su za vožnju spremni odmah nakon uvoza.

"Ne možemo krenuti na put sa njim što nisu urađeni ti pregledi. Tako da auto dolaze u dosta dobrom stanju. Najviše prolazi njemački i francuski program. Volksfagen, reno i pežo. Više se traže jeftinija auta vjerovatno zbog standarda građana i zbog finansijske situacije u državi“, rekao je Milorad Sekulić.

Upravo zbog finansijske situacije, najveće interesovanje vlada za vozila starosti od 10 do 15 godina, pa ne čudi što imamo toliki broj starih vozila na crnogorskim putevima.

Bonus video: