Izbori u Tuzima: Vlast i opozicija oprečno vide učinak aktuelne uprave u prethodnom mandatu

U Tuzima ima oko 15 hiljada stanovnika, a čak 11 hiljada i 600 birača, što ovdje objašnjavaju činjenicom da nije mali broj onih koji žive u inostranstvu
58 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi, Foto: Printscreen (YouTube)
Tuzi, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 11.11.2017. 18:29h

Tuzi, u statusu opštine u okviru Glavnog grada, dočekuju novembarske lokalne izbore, koji mnogi vide kao svojevrsnu pripremu za funkcionisanje punopavne opštine, od septembra naredne godine. Albanske partije vjeruju da je to gotova stvar, neke opozicione partije sumnjaju u još jednu predizbornu prevaru, a DPS poručuje da su Tuzi kao opština na testiranju.

"Prije 50 godina imali smo zelenu pijacu, a nažalost sad se prodaje po trotoarima i putevima. Nijedan objekat - da brojim od zelene pijace, dječjeg vrtica, puteva, gradskog groblja i tako redom, ništa", kazao je Kolja Ljuljđuraj iz SNP-a.

"Čuli smo skoro od gradonačelnika da je skoro pet miliona uloženo za asfaltiranje – ako se može pet miliona uložiti u krpljenje rupa, na šta se svelo inače asfaltiranja, i na asfaltiranja po privatnim imanjima onda je to to. Gdje je sportska dvorana, gdje nam je bulevar do Podgorice, pijaca, gdje je kružni tok, vodovod za brdsko područje – znači ništa nije urađeno", rekao je Nikola Camaj iz Demokratskog saveza Albanaca.

"Često se pitam šta bi bilo s ovim krajem i kako bi izgledao da nije bilo moćne dijaspore u protekle tri decenije", rekao je Štjefan Camaj iz Demokrata.

"Tuzi danas i prije četiri godine – mislim da je teško primijetiti razliku, nije bilo investicija u infrastrukturi, objektima", kazao je Nik Đeljošaj iz Albanske alternative.

Vlast, koju u Tuzima, sa DPS-om čine Demokratska unija Albanaca i Bošnjačka stranka, sve vidi drugačije.

"Prvo mogu reći da smo ono što život znači, vodovod izgradili skoro u potpunosti. Izgrađeno je mnogo putne infrastrukture i oko 500 hiljada ulične rasvjete do sada je postavljeno, tako da se možemo zaista pohvaliti da smo puno toga uradili", kazao je Halil Duković iz DPS-a.

Za sve ono što nijesu uradili, a što im zamjeraju politički protivnici, poručuju:

"To ne znači da smo odustali, apsolutno ne, jer su nam jako bitni i ti projekti su već u toku", rekao je Duković.

U vladajućoj DUI ne kriju jos jedan problem.

"Nezaposlenost, posebno mladi ljudi, završavaju srednje i visoke škole nemaju gdje da se zasposle", kazao je Fadilj Kajošaj iz DUA.

Nezaposlenih je u Tuzima, prema zvaničnim podacima, trenutno nešto vše od 1100. Ne može se, međutim, reći koliko je to u odnosu na prošli izborni ciklus, jer tih, kao ni podataka o migracijama i prirodnom priraštaju nema, pošto su dio statistike Glavnog garda.

Tuzi su i dalje Opština u sastavu Podgorice, što znači da o njihovom budžetu umnogome odlučuje uprava Glavnog grada. Tako će biti do septembra naredne godine, kada bi, prema Zakonu, Tuzi trebalo da dobiju status samostalne lokalne jedinice. Zato ove izbore mnogi vide kao svojevrstan test odnosno pripremu za rukovođenje novom opštinom.

Ima, pak, sumnji da i ovog, kao mnogo puta do sada, od nove opštine nema ništa.

"Sve miriše na ono da se pokušava istrgovati ono što su izbori na proljeće, odnosno spas Glavnog grada, od strane DPS-a", kazao je Štjefan Camaj.

"To je još jedna prevara pred izbore", rekao je Ljuljđuraj.

Iz DPS-a poručuju:

"Znači nekih godinu dana ćemo biti na testu da vidimo kako će ta opština funkcionisati", kazao je Duković.

Da je Malesija na još jednom testu, ne prihvataju u albanskim partijama

"Mislimo da je to stvar koja je završena konačno", rekao je Đeljošaj.

"Mi moramo biti punopravna opština pošto je usvojeno u Skupštini Crne Gore", kazao je Kajošaj.

"Malesija je bogata, oni uporno pokušavaju da uspore naša bogatstva", kazao je Nikola Camaj.

Napredak buduće punopravne opštine vide prije svega u razvoju poljoprivrede i turizma, kao i jačoj trgovinskoj i turističkoj povezanosti sa Albanijom. U Tuzima ima oko 15 hiljada stanovnika, a čak 11 hiljada i 600 birača, što ovdje objašnjavaju činjenicom da nije mali broj onih koji žive u inostranstvu.

Bonus video: