Pronađene otrovne igračke, inspekcija najavila jače kontrole

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da su u oktobru imali pojačan nadzor i da su uzeli 44 igračke na ispitivanje
2 komentar(a)
igračke, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
igračke, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.11.2017. 19:00h

Nakon serije povlačenja otrovnih igračaka iz prodavnica, inspekcija najavljuje da će pojačati kontrolu.

Posljednjih dana pronađen je čak 11 otvronih igračaka i to kod čak 8 od 15 uvoznika.

Glavna zdravstveno - sanitarna inspektorka Višnja Orban kaže za Televiziju Vijesti da 20 ljudi kotroliše prodavnice igračaka i da će pratiti do kraja da li su sve sporne igračke povučene.

"Od tih igračaka njih 11 nije odgovaralo količini ftalata koji su dozvoljeni po našem pravilniku. 29 je ispravno, za četiri se očekuju rezultati u narednom periodu. Svih 11 igračaka koje su neispravne nalaze se na sajtu potrošač.me", rekla je Orban.

Dodala je da su do sada kontrolisali 15 uvoznika.

"Kod njih osam pronađene su neispravne igračke, a kod ostalih su bile ispravne. I to negdje jedna, negdje tri".

Orban je saopštila da imaju 20 inspektora, koji sprovode kontrolu igračaka na tržištu.

"Iako nisu svi bili uključeni u uzimanje uzoraka, biće uključeni u kontrolni inspekcijski nadzor znači da se provjeri da li su svi maloprodajni objekti povukli igračke koje su nađene da su neispravne".

Ako to ne učine, kada se završi inspekcijski nadzor, uvoznik će, prema zakonu o zaštiti potrošača, biti kažnjen sa 1.750 eura. A za pojavu spornih igračaka na crnogorskom tržištu, kako tvrdi Orban, pored uvoznika, odgovorni su i strani proizvođači.

"Zato što donošenjem pravilnika o igračkama 2015. godine sanitarna inspekcija više ne kontroliše na uvozu, nego kontroliše samo na tržištu".

Glavna inspektorka je kazala da će od januara pojačati kontrolu igračaka na tržištu. A, kako bi informisala građane o opasnostima koje sa sobom nose igračke sa otrovnim materijama, Uprava za inspekcijski nadzor je u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori u junu uradila flajer, koji će uskoro biti dostupan i na njihovom sajtu.

Bonus video: