Veliki broj studenata ne zna ko je bio Ljubo Čupić i da se 13. jula desio ustanak

Posebno poražavajuće je da je osam odsto ispitanih zaokružilo da je nacistička svastika simbol antifašizma
810 pregleda 92 komentar(a)
Ljubo Čupić, grafit, Foto: Luka Zeković
Ljubo Čupić, grafit, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2017. 18:54h

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, Centar za građansko obrazovanje predstavio je istraživanje o tome koliko naši studenti znaju o antifašističkom otporu 20-og vijeka. Rezultati pokazuju da budući akademski građani o ovom pokretu znaju prilično malo.

Za pojam antifašizam zna većina ispitanih studenata. Najviše tačnih odgovora zabilježeno je na Fakultetu političkih nauka, a najmanje na Univerzitetu Donja Gorica, gdje čak 30 odsto njih nije znalo šta antifašizam predstavlja.

Šire znanje ipak izostaje, pa tako samo jedna četvrtina ispitanika zna kada je nastao ovaj pokret.

"74,64 procenta ne zna kad se antifašizam kao pokret razvio. Zabrinjavajuće je što je svega manje od jedne trećine njih, 34 procenta studenata Filozofskog fakulteta, na kojem se između ostalog i obrazuju budući istoričari, odnosno na kojem se nalazi katedra za istoriju i pedagogiju nije znalo kada se razvio antifašizam", rekla je Tamara Milaš iz CGG.

Većina studenata ne zna da je ostrvo Mamula u Boki bilo fašistički logor, a ima i onih koji uopšte ne znaju da je Crna Gora bila pod fašističkom okupacijom.

"Čak 60 anektiranih studenata UDG smatra da Crna Gora nije bila pod fašističkom, odnosno nacističkom okupacijom, a isto tako smatra i 42 posto studenata FPN", kazala je Milaš.

Manje od pola ispitanih studenata zna ko je narodni heroj Ljubo Čupić, a četvrtina studenata, njih 24 odsto, antifašistom smatra Krsta Zrnova Popovića. Posebno poražavajuće je da je 8 odsto ispitanih zaokružilo da je nacistička svastika simbol antifašizma.

"Upravo manjkavost obrazovnog sistema produbljava njihovo neznanje o tome šta zapravo jeste fašizam i šta određene aktivnosti se mogu smatrati fašističkim aktivnostima. Mi zaista vidimo da taj nivo njihovog neznanja upravo doprinosi većem stepenu nasilja među njima, koje dakle može predstavljati jedan oblik vršnjačkog nasilja, koje kasnije može prerasti u neke veće, šire i ozbiljnije oblike nasilja", navodi Milaš.

Većina kao simbol antifašizma vidi Josipa Broza Tita ali i više od polovine studenata državnog univerziteta ne zna da se 13. jula 1941. godine u Crnoj Gori desio ustanak protiv fašističke okupacije.

Bonus video: