Crna Gora i dalje u evropskom vrhu po upotrebi antibiotika

"Posebno antibiotici koji se koriste sa liste rezervnih antibiotika i liječe određene bolesti dok neke nuspojeva nijesu nimalo zanemarljive. Posebno kod nekih hroničnih bolesnika kao što su bubrežni gdje se svakodnevno mora voditi računa o dozaži tog antibiotika jer može pogoršati osnovnu bubrežnu bolest ili neku drugu hroničnu bolest"
252 pregleda 1 komentar(a)
antibiotici, ljekovi, Foto: Shutterstock.com
antibiotici, ljekovi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.11.2017. 09:47h

Iako potrošnja antibiotika u Crnoj Gori bilježi određeni pad i dalje smo u evropskom vrhu po upotrebi ovih ljekova, istaknuto je na Trećem sastanku nacionalne mreže za nadzor nad otpronostima na antibiotike. Zato nadležni još jednom upozoravaju građane da ih ne uzimaju bez preporuke ljekara.

"Prema postojećim podacima SZO svake godine život izgubi 700 hiljada osoba usljed rezistentnih infekcija. Procjene kažu da će se ovaj broj povećati na 10 miliona na godišnjem nivou, zaključno sa 2050. godinom i nadmašiti broj umrlih od kancera kao jednog od najučestalijih oboljenja današnjice", kazala je Mina Brajović, šefica kancelarije Svjetske Zdravstvene organizacije.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, od 2011. – 2015. godine,80 odsto ukupne potrošnje antibiotika u Crnoj Gori pripada primarnoj, vanbolničkoj primjeni, a ostalih 20 odsto se odnosi na bolničku upotrebu. Ipak građani koje smo anketirali kažu da samoinicijativno ne uzimaju antibiotike.

U KCCG tvrde da je potrošnja antibiotika smanjena 30 odsto. Takođe kažu i da ljekari moraju da vode računa o tome da najkuplje ne znači i najbolje.

"Posebno antibiotici koji se koriste sa liste rezervnih antibiotika i liječe određene bolesti dok neke nuspojeva nijesu nimalo zanemarljive. Posebno kod nekih hroničnih bolesnika kao što su bubrežni gdje se svakodnevno mora voditi računa o dozaži tog antibiotika jer može pogoršati osnovnu bubrežnu bolest ili neku drugu hroničnu bolest", kazaka je Snežana Raspopović iz KCCG.

Ministar zdravlja zaključio je da rješenje ovog globalnog problema zahtijeva zajedničko djelovananje svih snaga u društvu.

"Kada je rezistencija na antibiotike u pitanju to znači da na njenom savladavanju moraju da budu uključeni svi. I doktori, i farmaceuti, proizvođači hrane ali i svaki pojedinac lično", kazao je Kenan Hrapović, ministar zdravlja.

Samo takvim pristupom možemo da učinimo da antibiotici budu efikasni u liječenju bakterijskih infekcija.

Iz Instituta za javno zdravlje navode da je Crna Gora po potrošnji antibiotika na drugom mjestu u Evropi.

"Naravno da mi danas ne možemo bez antibiotika ali ako ih budemo pametno koristili, možda ćemo uspjeti da ih sačuvamo. U slučaju da nastavimo da se na neki način neodgovorno ponašamo, da ih koristimo kad god mi mislimo da treba, to će nas voditi ka tome da će antibiotici biti potpuno neefikasni i vraćamo se u period kad ih nije ni bilo", kazala je Gordana Mijović iz Instituta za javno zdravlje

Ovo je treći sastanak Nacionalne mreže za nadzor nad otpornostima na antibiotike a organizovali su ga Ministarstvo zdravlja i Svjetska zdravstvena organizacija.

Bonus video: