Kovačević: Dešavalo se da partije dobiju negativno mišljenje i nijesu snosile nikakve posljedice

IZ DRI Insistiraju i na zakonskom regulisanju pitanja izmirivanja obaveza partija nakon izbora
448 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Kovačević, Foto: Printscreen (YouTube)
Nikola Kovačević, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 06.11.2017. 18:28h

Tri od 22 političke partije, kojima su kontrolisani finansijski izvještaji za prošlu godinu, dobile su negativno mišljenje DRI – SNP, Liberalna partija i Crnogorska. Ove godine, za sada, takvo mišljenje, stiglo je za Novu srpsku demokratiju, a revizori su skupštinskoj Radnoj grupi nagovjestili da isto čeka još najmanje tri stranke.

"I šta je bilo s tim, da li je bilo bilo kakvih posljedica", kazao je Genci Nimanbegu iz Force.

"Je li bilo posljedica? Nije. Dešavalo se da pojedine partije po tri godine zaredom dobiju negativno mišljenje i nijesu snosile nikakve posljedice", kazao je Nikola Kovačević iz DRI.

Iz DPS-a pitaju revizore zašto, zbog negativnog mišljenja, ne podnose krivične prijave, budući da im to Zakon omogućava.

"I u Krivičnom zakoniku stoji da državni organi imaju dužnost da podnose krivične prijave", kazala je Marta Šćepanović.

"Još nijesmo naišli na osnovanu sumnju za postojanje krivičnih djela, zato nijesmo podnosili prijave", rekao je Kovačević.

Očekuju i preporuku OEBS-a parlamentu da DRI ne treba da podnosi krivične prijave i ističu kako oni za to nijesu ni specijalizovani, već da svoje nalaze predaju Tužilastvu i Agenciji za sprječavanje korupcije, koji su na potezu. Poslanicima sugerišu da zakonski treba definisti da li sopstvena sredstva mogu biti izvor finansiranja kampanja, na šta ukazuju i NVO

"Sadašnje korišćenje sopstvenih sredstava je u suprotnosti sa zakonom", rekao je Kovačević.

IZ DRI Insistiraju i na zakonskom regulisanju pitanja izmirivanja obaveza partija nakon izbora.

"Svjedoci smo da mnogi subjekti potroše mnogo više sredstava u kampanji nego što prikupe. Po sadašnjem rješenju sva ta plaćanja su u suprotnosti sa Zakonom. Kod pojedinih politickih subjekata imamo iznose koji se mjere stotinama hiljada eura, to će morati da plaćaju sa redovnog žiro-računa", rekao je Kovačević.

DRI traži da se zakonski reguliše i status grupa građana i NVO na izborima jer, kako tvrde, do sada se kršio Zakon o finansiranju poltičkih partija i kampanja i u tom dijelu. Smatraju da ubuduće ne treba godišnje da kontrolišu sve političke partije, već na osnovu procjene rizika.

Bonus video: