Tužioci iduće sedmice u Italiji ispituju osumnjičene u slučaju "A2A"

Da će bivši italijanski menadžment u A2A biti saslušan najavila je i specijalna tužiteljka Stojanka Radović
1 komentar(a)
Tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 06.11.2017. 18:29h

Specijalni tužioci tokom sljedeće nedjelje otuputovaće u Italiju gdje će saslušati dvojicu italijanskih državljana osumnjičenih za malverzacije u slučaju javnosti poznatom kao “A2A”.

Riječ je o bivšem izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore Enriku Malerbi, te doskorašnjem finansijskom direktoru Masimu Sali.

To je Televiziji Vijesti potvrđeno iz više izvora, koji navode da će nakon saslušanja ovih osumnjičenih Specijalno tužilaštvo privesti istragu kraju, a onda odlučiti o podizanju optužnice u ovom slučaju.

Da će bivši italijanski menadžment u A2A biti saslušan najavila je i specijalna tužiteljka Stojanka Radović, kada je sredinom septembra u podgoričkom Višem sudu razmatrana žalba na odluku sudije za istragu da se firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura. Žalba je kasnije usvojena.

Ona je tada kazala da se istraga u ovom slučaju privodi kraju, ističući da je preostalo još saslušanje okrivljenih stranih državljana i to putem međunarodne pravne pomoći.

Specijalno tužilaštvo je, 2016. godine pokrenulo istragu protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju pribavili imovinsku korist od četiri miliona i 340 hiljada eura.

Tužilaštvo ih sumnjiči i da su pokušali da na isti način pribave još 2 miliona i 250 hiljada eura.

Pored italijnaskih, Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede: koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Bonus video: