Građansko obrazovanje obavezno za osnovce u regionu, ali ne i u Crnoj Gori

U programu predmeta piše da kroz učenje o demokratiji, ljudskim pravima i različitim kulturama, Građansko priprema djecu za život u multikulturnoj zajednici
364 pregleda 3 komentar(a)
škola, učionica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
škola, učionica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.11.2017. 18:35h

Kritičko promišljanje, društveno odgovorno ponašanje, poštovanje sebe i drugih – samo su dio onoga što đaci osnovnih i srednjih škola uče kroz predmet Građansko vaspitanje i obrazovanje, koji naša djeca, od ove školske godine, mogu da izučavaju samo ako žele. Novom reformom obrazovanja predmet Građansko obrazovanje izgubio je status obaveznog i postao izborni.

Za dio civilnog društva to je pogrešan potez. Zato su pozvali Ministarstvo prosvjete da preispita odluku.

"Crna Gora je multietnično društvo, imali smo građanski rat, imamo visoku etničku distancu i čini mi se, itekako nacionalizam u porastu i da je građanski koncept, koji je definisan i Ustavom, itekako potreban i neophodan Crnoj Gori i da je on veoma važan, prije svega u kontekstu obrazovanja mladih generacija, u radu sa djecom, kako bismo očuvali taj građanski koncept. + Po nama, jeste greška i da je treba ispraviti što je prije moguće" smatra Milan Radović iz Građanske alijanse.

U programu predmeta piše da kroz učenje o demokratiji, ljudskim pravima i različitim kulturama, Građansko priprema djecu za život u multikulturnoj zajednici.

U Ministarstvu prosvjete smatraju da ovo nije njihova nadležnost. Sa pitanjima - po kojim kriterijumima je građansko vaspitanje postalo izborni predmet i koliko se djece u ovoj školskoj godini prijavilo da pohađa časove, uputili su Televiziju Vijesti na Zavod za školstvo, gdje su novinare TV Vijesti ponovo vratili na ministarstvo.

Dok institucije ne mogu da se odgovore čija je odgovornost u pitanju, profesor sociologije Krsto Vuković je početkom septembra u jutarnjem programu TV Vijesti prenio komentar autora programa i udžbenika o građanskom obrazovanju, koji bi mogao da nagovijesti stav nadležnih.

"On je rekao kako se pokazalo da je građansko obrazovanje i vaspitanje nepotrebno i da ga treba isključiti iz škola, a on je autor udžbenika i programa za građansko obrazovanje", naveo je tada Vuković.

Radović podsjeća da smo često svjedoci događaja koji potvrđuju da nam kao društvu fali demokratske kulture.

"Da smo društvo gdje su institucije zatvorene za pripadnike manjinskih naroda, da veoma često možemo vidjeti različite sukobe koji su ili motivisani vjerskom mržnjom ili nacinalnom mržnjom. Smatramo da je zapravo ovaj građanski koncept suštinski važan. Negdje smatramo da je bilo potrebno povećati broj časova kada je ovaj predmet u pitanju", ističe Radović.

Građansko obrazovanje obavezan je predmet u osnovnim školama u regionu. Hrvatski stručnjaci su recimo konstatovali da je, izmađu ostalog, predmet važan i zbog toga što djecu uči da kritički posmatraju društvo i “čitaju između redova”.

Bonus video: