Vozi kako ko hoće: Pogledajte kako se krše saobraćajna pravila u PG

Iz policije kažu da je ponašanje vozača poražavajuće ali i da je previše vozila u Glavnom gradu dok stručnjaci poručuju da nam treba više boljih i širih ulica
422 pregleda 26 komentar(a)
Kršenje saobraćajnih propisa, Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Kršenje saobraćajnih propisa, Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.11.2017. 19:08h

Alarmantno stanje na pojedinim podgoričkim ulicama - ekipa Televizije Vijesti snimila je kako vozači masovno krše saobraćajna pravila.

Znak za zabranjeno skretanje za veliki broj vozača kao da ne postoji.

Saobraćajni znaci treba da se poštuju bez izuzetka, međutim, to u Podgorici nije slučaj.

Ekipa Televizije Vijesti provela je dan sa policijskom patrolom i uvjerila se kako vozači masovno prave prekršaje.

Iz policije kažu da je ponašanje vozača poražavajuće ali i da je previše vozila u Glavnom gradu dok stručnjaci poručuju da nam treba više boljih i širih ulica.

Kada pređete Krivi most u Podgorici, zabranjeno je skrenuti lijevo, radnim danima od sedam do deset i od 14 do 17 sati.

Međutim, taj znak kao da ne postoji, jer svako vozi kako hoće.

"Nažalost, u tom kriznom i kritičnom vremenu, veliki broj učesnika u saobraćaju, vozača se ne pridržava tog saobraćajnog znaka. Svjedoci smo danas da smo u periodu od 9 i 30 do 10 časova, brojali vozila koja su pred našim očima napravili prekršaj, bilo ih je između 50 i stotinu, to je odraz naše saobraćajne kulture", istakao je Darko Đukić, komandir policije za bezbjednost saobraćaja.

I u Ulici Stanka Dragojevića vozači često prave prekršaj, jer se polukružno okreću, iako je to znakom zabranjeno. Stručnjaci na primjeru ove dvije lokacije vide više problema.

"Mnoge propise, mnoga pravila ne poštujemo ili ih izbjegavamo, jer to nekome prolazi, nekome ne i to je to. Problem je u strukturi i saobraćajnica i navika i broja vozila i spremnosti za rješenje tog problema koji je evidentan", kazao je Vladeta Radović, vještak saobraćajne struke.

"Infrastruktura Glavnog grada ne zadovoljava potrebe u odnosu na broj vozila", rekao je Đukić.

Gužve su ogromne, zato je znak i postavljen ali su policijske patrole tu samo povremeno. Biće i dalje, a kazna za ovaj prekršaj je 50 eura.

"Dva do tri puta nedjeljno saobraćajna patrola se nalazi na ovoj poziciji, sami rezultati ću reći da su poražavajući", dodao je Đukić.

Policija je samo jedna karika u nizu. Zato stručnjaci apeluju na nadležne da rade svoj posao i da počnu da rješavaju nagomilane probleme u svakodnevnom životu građana.

"Naš je interes da se približavamo evropskim standardima u ponašanju i stvaranju infrastrukture koja će omogućiti jedan normalan tok saobraćaja i poštovanje istih, ali to mora da krene odozgo", kazao je Radović.

Građanima poručuje da poštuju propise. Da kada su za volanom, vode računa i o onima ispred i onima iza sebe.

Bonus video: