"NE NAGLAŠAVA SE MEĐUNARODNI ZNAČAJ PROSTORA"

Nacrt zaštite Solane bez podrške u Opštini Ulcinj

Ulcinjani poručuju da je ključno i da država riješi pravni status Solane, koja je u stečaju
348 pregleda 0 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Solana Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.11.2017. 20:29h

Nacrt studije zaštite ulcinjske Solane, koju je izradio ekspertski tim, predvođen poznatim slovenačkim ornitologom Andrejem Sovincem, nije naišao na odobravanje u ulcinjskoj Opštini , gdje smatraju da dokument nije konkretan, i da se na adekvatan način ne stavlja akcenat na međunarodni značaj ovog prostora.

Nacrt Studije zaštite ulcinjske Solane ima niz nedostataka, ukazuju iz Opštine Ulcinj,a  jedan od ključnih je što nije naglašen Međunarodni značaj Solane.

"Njen značaj se trebao iskazati onakvim , kakvim ga svi tretiraju. Kada su u pitanju ulaganja, ta ulaganja ne treba gledati samo kroz prizmu budžetskih opterećenja države, već jednostavno očuvanje nečeg  šta svi kažu da nije samo ulcinjsko bogatstvo, crnogorsko bogatstvo, već bogatstvo evropskih i svjetskih razmjera", ističe Hatidža Đoni, potpredsjednica opštine Ulcinj.

Slično razmišljaju i u NVO sektoru.

"Inače je jako diplomatski napisana ta Studija zaštite, tako da mi smatramo da treba značaj ulcinjske Solane direktno da se potencira. Smatramo da Solana treba biti zaštićeni prostor kategorije tri, znači spomenik prirode", navodi Zenepa Lika iz "Društva Dr Martin Šnajder".

Lika ocjenjuje da studija nije konkretna, te da podaci ne daju konkretne upute što treba da se radi na tom prostoru.

"Ova studija mora biti konkretna, treba da obrazloži ko će biti upravljač, koji je najbolji sistem upravljanja, šta će biti, da li će biti malo ili puno  proizvodnje soli. Imate u studiji nekoliko varijanti zaštite upumpavanje vode, par tona samo za turističku valorizaciju ili 25 hiljada tona I sve su to sume koje variraju od 600 do par miliona eura, deset miliona", navodi Lika.

Ulcinjani poručuju da je ključno i da država riješi pravni status Solane, koja je u stečaju, te da bez proizvodnje soli ne može biti ni adekvatne zaštite ovog prostora.

Preporučujemo za Vas