Bešić: DPS nije daleko od apsolutne većine, opozicija će se dogovoriti ako osvoji većinu

Da li će DPS imati apsolutnu većinu ili ne, zavisi isključivo od dva faktora – da li će cenzus preći tri partije Socijaldemokrate (SD), Prava Crna Gora Marka Milačića i Ujedninjena Crna Gora Gorana Danilovića
258 pregleda 31 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Miloš Bešić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.05.2018. 17:57h

Do lokalnih izbora u Podgorici i još 10 opština, ostalo je dvije nedjelje.

Da li izmoreni izbornim tempom koji su imali u prethodnom periodu ili iz nekog drugog razloga, učesnici ovog izbrnog ciklusa, ne vrše toliki atak na birače na koji smo u Crnoj Gori navikli.

Profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu Miloš Bešić, u razgovoru za Televiziju Vijesti kaže, da bi izbornu kampanju mogao opisati kao kampanju niskog inteziteta.

Kad je riječ o prognozama, kao bi prije svega mogao da izgleda podgorički parlament nakon 27. maja, Bešić kaže da Demokratska partija socijalista (DPS), bez obzira što se nalazi u problemima, nije daleko od aposolutne većine.

Da li će je imati ili ne, zavisi isključivo od dva faktora – da li će cenzus preći tri partije Socijaldemokrate (SD), Prava Crna Gora Marka Milačića i Ujedninjena Crna Gora Gorana Danilovića.

Bez velike medijske buke i marketinga, sa malo partijskih nadgornjavanja, uz okupaciju gradskih pijaca, izmještanje spomenika, vožnju biciklima, ili brigu za životinje – to su glavne karakteristike kampanje za lokalne izbore u Podgorici 27. maja.

"Kampanja se dešava, akteri sa svojim listama rade nekakav partijski posao predstavljaju svoje liste, ali je sve to priznaćemo negdje niskog inteziteta. Nemamo onih prozivki, ili ih imamo mnogo manje, upućene nosioca jedne liste na račun nosioca drugih lista. Svega toga je mnogo manje nego što je uobičajeno", istakao je Bešić

Sve to Bešića navodi na stav da se ovi izbori koriste za partijsko pozicioniranje, odnosno postavljanje strategije za naredne parlamentarne izbore.

"Sve ove lokalne priče koje čujemo vezano za te izbore, meni se čine manje važnim", rekao je Bešić.

S jedne strane su DPS i Socijaldemokrate koji će sigurno biti partija koja DPS-u treba da nadomjesti eventualni manjak do apsolutne većine. Tu je zatim Demokratski front, koji se već duži period nalazi u defanzivi zbog suđenja za državni udar.

Bešiću su posebno zanimljive dvije koalicije. Prva je ona Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

"Ova koalicija će biti ili pun pogodak ili promašaj, kao što je bila koalcija Ključ, jer se pokazalo da na takve kombinacije, birači znaju negativno da reaguju", rekao je Bešić.

Druga je Građanski savez za promjene koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos, i koja kaže Bešić, očigledno nije pravljena samo za podgoričke izbore.

"Nego se strateški formira jednan novi blok, koji narativno, deklarativno, poltički I ideološki, želi da nparvi otklon od srpskih partija s jedne strane, a s druge da budu eksplicitno opozicioni. ”

Kada je riječ o procjenama rezultata u Podgorici, Bešić kaže da nije radio istraživanje, ali da je njegovo mišljenje, da DPS, bez obzira što se nalazi u problemima, nije daleko od aposolutne većine. Da li će je imati ili ne, zavisi isključivo od dva faktora.

"Prvi je da li SD sa samostalnim nastupom ima cenzus, a imaju dobre šanse da pređu taj cenzus. Jer negdje sa 20 odsto vlasti u Podgorici oni participraju na važnim mjestima. Ako pređu cenzus to će DPS jako olakšati stvar. I drugo pitanje, da li će ove dvije liste, jednu koju predvodi Marko Milačić I drugu koju prevdodi Goran Danilović, da li imaju cenzus. Ja mislim da nijesu daleko od cenzusa. Ali od toga koliko će oni prosuti glasova, to će biti razlog više da vjerujemmo da će DPS čak I sam u toj konstalaciji, moći da ima apsolutnu većinu", kazao je Bešić.

Ako se dogodi da većinu ipak osvoji opozicione partije, Bešić ne sumnja da će one doći do dogovora oko formiranja vlasti u Podgorici, be obzira na sve animozitete između njih.

"Svi oni hoće da smijene DPS i da promijene nekakvu dinamiku vlasti i dnimaku razvoja u Podgorici", rekao je Bešić.

Lokalni izbori u Podgorici i još deset opština zakazani su za 27. maj.

Bonus video: