Nikšić: Tadići proizvode vunene tepihe i ne pristaju na kompromise

"Luksuzne kuće, vile, apartmani, hoteli. Nikšić je loše tržiše za ove naše proizvode"
392 pregleda 6 komentar(a)
tepisi Nikšić, Foto: Printscreen
tepisi Nikšić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 29.10.2017. 19:54h

U vremenu kad kupovinu nekog proizvoda najčešće diktira povoljna cijena, a ne kvalitet, porodica Tadić iz Gornjeg Polja u Nikšiću odlučila je da ne pravi kompromis, pa izrađuje unikatne vunene tepihe. Iako za svoj proizvod kažu da nema rok trajanja, trguju tek sa rijetkim građanima, a u redovnije kupce ubrajaju luksuzne hotele i apartmane. Nadaju se da će uz pomoć države uskoro dospjeti na inostrano tržište, a prvi korak ka tome je predstavljanje u Dubajiu.

Ruke vrijedne, pa ne mogu da sjede skrštene. Tridesetogodišnji Vasilj Tadić iako je završio školu i ima zanimanje nije želio da odustane od porodičnog posla početog nezgodnih devedesetih. Nakon godina tavorenja, a onda i prekida rada, upustio se u izazov da pravi tepihe kakve kupci zamisle, uz to im nudeći- zdrav proizvod.

"Podloga je čisti pamuk, a sirovina je vuna. Sintetički tepisi se prave od boca, reciklažnog materijala, ljudi i ne znaju od čega se sve prave jeftini tepisi", kazao je Vasilj Tadić.

"Vuna- znamo pravilo, ljeti hladi, zimi grije. Koliko god je izložen prljavštini, lako se čisti i održava. Otporan je na buđ i gljivice", dodala je Slavica Tadić.

Vasilj priča da baratati vunom nije lak posao koji se obavlja ručno uz pomoć manjih mašina, sa kojima moraš biti spretan jer nemaš pravo na grešku.

"Da se isplete, pa da se sačeka dok bi se ljepilo osušilo, pa da ga obrađuješ. Ima posla oko jednog tepih sigurno nedjelju dana. Svaki tepih je nova stvar, svaki put se nanovo radi, drugačiji je", kazao je Vasilij.

Tako napravljen bukvalno nema rok trajanja, što i diktira da cijena po kvadratu bude visokih 85 eura.

Tadići pričaju da pred građanima svi kvaliteti i prednosti padaju u vodu zbog male platežne moći, pa se njihovim tepisima zastiru nek drugi objekti.

"Luksuzne kuće, vile, apartmani, hoteli. Nikšić je loše tržiše za ove naše proizvode", kazala je Slavica.

"Kvalitet je teško prodati, svi se odlučuju na duplo ili tri puta jeftinije stvari", kazao je Vasilij.

Tako su unikati iz ateljea Virjanka najčešće stizali do primorja, a najdalje do Zlatibora.

Trenutno uz pomoć Investiciono razvojnog fonda, Tadići planiraju da se predstave Arapima, gdje osim na simpatije računaju i na dobru zaradu.

"Predstavljamo Crnu Goru i naše zanatstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, konkretno u Dubajiu", kazala je Slavica.

"Moj kolega iz Srbije je ovakvim proizvodima opremao sve radnje Tomija Hilfingera, eto to je tržište", kazao je Vasilij.

Dok teži sličnom, kaže da uz maksimalnu posvećenost od ovog zanata može da se živi na skroman i zdrav način.

Bonus video: