Hoće li vlast u PG održati riječ: Dom za stare obećavaju pred izbore još od 2010.

Razlozi za sumnju, ipak, postoje, budući da je sedam godina prošlo od kada je tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša po prvi put predstavio Dom za 210 korisnika
2 komentar(a)
Stari aerodrom, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Stari aerodrom, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.10.2017. 19:04h

Dom za stare u Podgorici jedno je od najčešćih predizbornih obećanja lokalne vlasti.

Projekat je prvi put najavljen 2010, opet je predstavljen 2014, a postao je aktuelan i ove godine.

Dom za stare će, umjesto u Donjoj Gorici, biti izgrađen na Starom aerodromu, povećan mu je kapacitet, a na tenderu je spuštena i cijena, sa 10 na oko devet miliona eura.

Budući da u glavnom gradu odavno postoji potreba za takvom ustanovom, građani se nadaju da će vlast ovog puta održati riječ.

Podgorica će, obećavaju iz Direkcije javnih radova, konačno dobiti Dom za stare. Objekat će biti izgrađen na Starom aerodromu, umjesto u Donjoj Gorici, kako je godinama najavljivano, a izvođač radova je podgorička firma "Fidija".

Opština je za projekat izdvojila osam miliona i 700 hiljada eura.

"Glavni grad je pokrenuo proceduru pribavljanja građevinske dozvole i nakon njenog izdavanja otpočeće se sa izgradnjom objekta. Objekat je predviđen za boravak 270 korisnika i sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, medicinski blok, prostore za radnu i fizikalnu terapiju. U okviru parcele se nalazi 61 parking mjesto, pješačke staze, plato, natkriveni prostori za sjedenje, zelenilo", saopšteno je iz Direkcije javnih radova Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Uprkos višegodišnjim prekršenim obećanjima, građani glavnog grada se nadaju da će lokalna vlast ovog puta održati riječ.

"Dobro bi bilo, ne samo u Podgorici, nego u svakom većem gradu, jer ima puno usamljenih..."

"Ja se nadam da će to sve biti u redu, ako su obećali da će da urade."

Razlozi za sumnju, ipak, postoje, budući da je sedam godina prošlo od kada je tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša po prvi put predstavio Dom za 210 korisnika.

"Oni o kojima će brinuti država i njihova penzija, oni koji će moći dio svoje penzije da odvoje za dnevni boravak u tom objektu sa kompletnim servisom, i konačno oni kojima će biti potrebena i nužna medicinska njega", kazao je Mugoša 5. oktobra 2010.

Izgradnja je trebalo da traje dvije godine. Četiri godine kasnije Dom nije završen, pa je obećanje ponovljeno pred lokalne izbore 2014.

"Mojim izbornim programom je predviđeno da ravnomjerno razvijamo svaki dio grada, da su građani na prvom mjestu i da sam ja tu zbog njih. Ovaj današnji projekat koji predstavljamo građanima je najbolji primjer, objekat Doma za stare u Donjoj Gorici", kazao je 10. maja 2014. godine tada kandidat DPS, a sada gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Podgorici se približavaju još jedni izbori,obećanje je opet tu.

Kako Je Televiziji Vijesti saopšteno iz Direkcije javnih radova, izgradnja Doma za stara lica u Podgorici biće završena u aprilu 2020. godine.

No, da li će za dvije i po godine prvi stanari moći da se usele, zavisi isključivo od obezbjeđivanja novca za završetak izgradnje.

Podgoričanima ostaje da se nadaju da će, deceniju nakon prvog obećanja, Dom za stare biti završen.

Bonus video: