Zašto 60 odsto podgoričkih osnovaca ne uzima užinu u školama?

"Kada bi sva djeca koristila školsku užinu, i cijena bi sigurno padala"
260 pregleda 3 komentar(a)
Učenici, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Učenici, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 28.10.2017. 17:54h

Nakon mjesec od uvođenja, đačku užinu koristi oko 40 odsto učenika u Podgorici. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje, od ove školske godine pripremljen je novi meni, koji sadrži kvalitetnije i raznovrsnije namirnice.

I cijena je veća, umjesto 12 eura, sada je 15, a upravo cijena je jedan od faktora zašto užinu ne uzima više đaka. U Ministarstvu prosvjete kazu da ne može jeftinije, a Marko Mišić provjerio je kako to izgleda u dvije škole.

Krofna sa kremom i čokoladno mlijeko, užina je koja je stigla učenicima osnovne škole “Štampar Makarije”.

"Prošle godine užina je bila dosta skromnija u odnosu na ovu godinu", kazao je jedan od učenika ove škole.

"Pa fino, lijepa je", kazao je drugi učenik.

"Super je užina. I meni se sviđa, zdraviju hranu dobijamo", naveo je još jedan učenik.

Prošle školske godine užinu je uzimalo između 10 do 20 odsto đaka. Prema podacima Ministarstva prosvjete, trenutno se proizvodi 11 hiljada obroka dnevno za oko 40 odsto osnovaca na teritoriji Glavnog grada. Obroke pravi Srednja stručna škola “Sergije Stanić”.

U školi “Štampar Makarije” za 730 đaka od njih ukupno 1750, dakle skoro 42 odsto.

"Djeca treba da jedu hranu koja je kontrolisana, koja je provjerena, koju su propisali nutricionisti i onaj sljedeći segment je da ne postoje socijalne razlike, da svi jedu isto", kazala je Milica Stanković, direktorka OŠ "Štampar Makarije"

Manje đaka, oko 36 odsto, uzima užinu u školi “Dragiša Ivanović” na Zlatici.

"Svaki treći učenik u našoj školi, što mislim da je solidno i dobro REZ Zašto ne uzima više đaka? REZ Neka djeca to spreme sa svojim roditeljima, a i oko naše škole ima par prodavnica u kojima se to priprema, a moguće i da utiče i cijena", ističe Niko Raičević, direktor OŠ “Dragiša Ivanović”

Đački obrok za prvo dijete prošle godine je koštao 12 eura mjesečno, a za svako naredno dijete šest. Sada je cijena za prvo dijete 15 eura, a a za ostalu djecu 10, što je nekima mnogo.

“Cijena je malo skuplja, ali s obzirom da je kvalitet poboljšan, cijena je odlična”, kazao je jedan od roditelja učenika ove škole.

“Ne uzimaju moja djeca, mislim da je skupo, meni bi trebalo 50 eura za njih četvoro da koriste užinu”, kazao je drugi roditelj

“Super je, savršeno. Je li skupo? Pa nije, to je ta neka užina što bi im inače priuštili”, ističe roditelj još jednog od učenika.

“Nije to to kako bi trebalo da bude, a i valjalo bi da je jeftinije bar malo”, kazao je još jedan od roditelja.

Nadležni poručuju da je cijena na minimumu.

"Cijena je formirana na način da obezbjeđuje minimalnu održivost projekta, s obzirom na značajno unaprijeđen meni", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

"Kada bi sva djeca koristila školsku užinu, i cijena bi sigurno padala. Ja bih bila potpuno zadovoljna kada bi mi sva djeca u školi uzimala tu užinu, jer bi znala da ne može doći do nekog trovanja, znam da je to za njih zdravo, jer oni kupuju čipseve, Koka kole i tako dalje, što nije dobro i meni bi djeca bila tu, u školi", istakla je Milica Stanković, direktorka OŠ “Štampar Makarije”

Cijena se dakle, bar za sada, neće mijenjati. Ali hoće jelovnik, kažu iz Ministarstva prosvjete, kako ne bi došlo do zasićenja.

Bonus video: