Safet Kalić slobodan građanin: "Kralj bjekstva" se vratio u rodni grad

Crnogorski sudovi su Rožajca pravosnažno oslobodili optužbi da je zajedno sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom oprao skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge
899 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2018. 17:12h

Kralj bjekstva, najtraženiji crnogorski bjegunac, kralj heroina ... samo su neki od medijiskih nadimaka najpoznatijeg Rožajca Safeta Kalića koji su postali prošlost.

On se juče, nakon skoro sedam godina, kao slobodan građanin vratio u rodni grad pošto je pušten iz njemačkog zatvora, ali i nakon što su ga crnogorski sudovi pravosnažno oslobodili optužbi da je zajedno sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom oprao skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge.

U ovom trenutku se ne zna tačno da li je Njemačka protiv njega zbog šverca droge iz 1994. godine obustavila postupak ili je osuđen na minimalnu kaznu koju je izdržao u pritvoru. To nije želio da otkrije ni njegov advokat.

"Mogu da potvrdim da moj branjenik Kalić Safet je doputovao u Crnu Goru nalazi se u Rožajama i mogu da kažem da je on u postupku koji je vođen pred bjelopoljskim višim sudom pravosnažno oslobođen i da se radi o oslobođenom nevinom čovjeku koji je sada trenutno u Crnoj Gori", kazao je advokat porodice Kalić, Dragoljub Đukanović.

Crnu Goru napustio je krajem jula 2011. godine, kada su po nalogu tužilaštva, zbog sumnji u pranje novca, uhapšeni njegovi najbliži - supruga i brat. Nadležni organi tada raspisuju potjernicu za njim, ali on naredne tri godine uspijeva vješto da se skriva. Pada u oktobru 2015. u Austriji.

"Na osnovu intenzivne komunikacije policija Crne Gore i Austrije, a shodno raspisanoj potjernici NCB Interpol Podgorica i podataka da će Kalić Safet posjetiti Beč navednog dana u 15.30 časova jedinica za potrage savezne kriminalističke službe Austrije u saradnji sa austrijskim specijalnim timom za hapšenja, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorca, izvršili su lociranje i hapšenje crnogorskog državljanina Kalić Safeta", kazao je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Tokom tri godine skrivanja, Kalić je često mijenjao pasoše i identitet. Lažni pasoš kod Kalića je pronađen i prilikom njegovog hapšenja.

"U momentu lišenja slobode je koristio kosovski identifikacioni dokument pasoš broj...izdat na ime Murik Rifat rođen 1970 u mjestu Lipnja Kosovo", saopštio je tada Konjević.

Njegovo hapšenje bilo je razlog da bjelopoljski Viši Sud odgodi izricanje presude u postupku koji je pokrenut, očekujući njegovo izručenje. Kada je stigao odgovor od njemačkih nadležnih organa, koji su takođe tragali za njim, da postoji mogućnost da Kalića privremeno izruče Crnoj Gori kako mu se više ne bi sudilo u odsustvu, bjelopoljski sud odlučio je da postupak ipak završi bez njega. U decembru naredne godine Kaliće oslobađa svih optužbi.

"Mogu još da kažem da se oslobađajućom presudom potvrdilo ono što smo porodica, Safet Kalić, a i ja i mi svi koji smo a branili tvrdili da se radilo o potpuno nevinom čovjeku i da nije bilo mjesta nikakvom optuženju", kaže advokat Đukanović.

To su kasnije potvrdile i sudije Vrhovnog suda, pa će sada zbog loše optužnice građani Kalićima platiti pozamašnu odštetu.

Kalić je u žižu javnosti prvi put dospio u vrijeme akcije “sablja” 2003. godine, kada ga je srpska policija imenovala kao jednog od glavnih snabdjevača heroinom zemunskog klana. Potom su na internetu zaživjeli snimci sa Kalićevog vjenčanja kada su se među brojnim zvanicama našli predstavnici srpskog kriminala, ali i crnogorske službe državne bezbjednosti.

Bonus video: