"VIŠE PRLJAVŠTINE IMA U NANOVO KORIŠTENIM FLAŠAMA NEGO U WC ŠOLJI"

Stručnjaci upozoravaju: Plastične flaše i ambalaže mogu nas koštati života

"Ukoliko se na dnu plastične flaše koju ste kupili nalaze brojevi 3 ili 7, odmah je bacite u smeće. U pitanju je oznaka za najopasniju vrstu plastike", kazala je Nikčević
646 pregleda 9 komentar(a)
palstična boca, flaša, plastika, Foto: Shutterstock
palstična boca, flaša, plastika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.10.2017. 18:30h

Navika poput one da u frižiderima uvijek imamo plastičnu flašu sa vodom, koju ćemo dopuniti po potrebi, zapravo nas može koštati zdravlja. Stručnjaci odavno upozoravaju da su plastične ambalaže u kojima pakujemo hranu i tečnost napravljene od otrovnih materijala koji su često i kancerogeni. Ono što zaboravljamo je da su namijenjene isključivo jednokratnoj upotrebi.

"Skoro da ne znam nikoga ko ne koristi te flaše ne dva, tri puta, nego ko zna koliko puta, a ona je posebno opasna zbog toga što se ne može dovoljno dobro očistiti i što imate negdje na internetu, svi ste vidjeli , moram se i ja tako izraziti, kaže mnogo više prljavštine ima na tim čašama koje su višestruko koriste, nego u wc šolji", kazala je Olga Nikčević iz Centar za zaštitu potrošača (CEZAP).

U plastičnim ambalažama pakuju se i namirnice poput ulja ili sirćeta, a u njima nam često prodaju i kajmak ili sir. Tako potpuno nesvjesno svakog dana rizikujemo da u našu hranu i vodu dospiju opasne hemikalije, za šta je dovoljno da flaša bude samo malo oštećena.

"Ako su one ulubljene, a često jesu, polomljene su i to je još veća opasnost da one ispuštaju kancerogene materije u vodu koju pijemo. Sipaju u to sokove razne, sirupe i to stoji po ko zna koliko u magacinima, špajzima, frižiderima, to je čisti otrov", kazala Nikčević.

Zato se savjetuje da prilikom kupovine provjerimo oznaku koja se nalazi na dnu svake flaše, a koja upućuje na vrstu plastike od koje je napravljena.

"Ukoliko se na dnu plastične flaše koju ste kupili nalaze brojevi 3 ili 7, odmah je bacite u smeće. U pitanju je oznaka za najopasniju vrstu plastike", kazala je Nikčević.

"3 pvc je plastika koja ispušta dvije otrovne hemikalije i obije ometaju rad hormona u tijelu. Uprkos tome, najčešće se upotrebljava ta plastika za vodu. 7pvc ili bez oznake to je najlošija plastika, ali nažalost ona se mnogo često koristi", kazala je Nikčević.

Zato je, kažu u CEZAP-u, najbolje koristiti staklenu ambalažu. Najavljuju da će pokrenuti inicijativu da se kroz pritisak na domaće proizvođače, zabrani upotreba plastičnih ambalaža.

Preporučujemo za Vas