Za podršku razvoju projekatau okviru Dunavskog transnacionalnog programa 1,5 miliona eura

„Krajnji rok za dostavljanje projektnih predloga je 7. decembar, a svi projekti moraju imaju izražen transnacionalni karakter“, saopštili su iz Ministarstva
0 komentar(a)
Dunavski transnacionalni program, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Dunavski transnacionalni program, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 23.10.2017. 16:37h

Kroz Instrument za podršku u okviru Dunavskog transnacionalnog programa biće opredijeljeno 1,5 miliona eura za pripremu projekata koje će finansirati različiti donatori, saopšteno je na Info danu koji je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova.

Predstavnici Ministarstva kazali su da će u prvom pozivu tog Instrumenta biti podržano najviše 36 projekata, vrijednosti do 50 hiljada eura, koji doprinose sprovođenju Strategije EU za Dunavski region.

„Krajnji rok za dostavljanje projektnih predloga je 7. decembar, a svi projekti moraju imaju izražen transnacionalni karakter“, saopštili su iz Ministarstva.

Generalna direktorica za evropske fondove u MEP-u Ivana Glišević Đurović istakla je da će Instrument omogućiti pružanje finansijske podrške za razvoj kompleksnih, strateških projekata transnacionalnog karaktera koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva Dunavske strategije i ciljeva Dunavskog transnacionalnog programa.

Ona je podsjetila da su crnogorski korisnici, učešćem u osam projekata tokom prvog poziva u okviru Dunavskog programa, ostvarili podršku od 720 hiljada eura.

Glišević Đurović je kazala da očekuje da će rezultati drugog poziva, koji je u fazi evaluacije, pokazati još značajnije učešće partnera iz Crne Gore, kako u pogledu finansijske podrške, tako i kada je riječ o njihovoj odgovornosti i angažmanu u sprovođenju projektnih aktivnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Info danu, koji je održan u EU Info Centru, prisustvovalo je više od pedeset predstavnika državnih i lokalnih institucija i organizacija civilnog sektora.

„Učesnici skupa su informisani o tematskim ciljevima i prioritetima, kao i o pravilima za podnošenje predloga projekata u okviru ovog poziva, a bilo je riječi i o evropskim fondovima i drugim finansijskim instrumentima za podršku projekata u Dunavskom regionu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: