U SRIJEDU BI TREBALO DA SE POJAVI U VIŠEM SUDU

Hoće li Sinđelić reći kako se zove: Nakon svjedočenja ide u ekstradicioni pritvor?

Hrvatski organi odbili su da komentarišu to što Sinđelić još nije u ekstradicionom pritvoru
451 pregleda 17 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Saša Sinđelić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 22.10.2017. 17:48h

Svjedok-saradnik u slučaju "državni udar" Aleksandar Saša Sinđelić u srijedu bi trebalo da svjedoči u podgoričkom Višem sudu o dešavanjima iz oktobra prošle godine, a odmah nakon toga mogao bi se naći u ekstradicionom pritvoru.

Naime, još prije nekoliko mjeseci Hrvatska je zatražila njegovo izručenje jer je tamo osuđen zbog ubistva ali do sada nisu previše insistirali na ekstradiciji.

Ni iz Višeg suda ne otkrivaju da li će se nakon srijede konačno pokrenuti postupak izručenja.

Bliži se 25.oktobar – kada je planirano da se na suđenju u slučaju "državni udar", ali i pred crnogorskom javnošću pojavi jedini svjedok-saradnik specijalnog tužilaštva Aleksandar-Saša Sinđelić.

Pored mnogih dilema vezanih za sam slučaj, možda baš tog dana svjedok saradnik razriješi konačno i onu najosnovniju, a to je kako se zapravo zove - Saša ili Aleksandar.

Pitanje koje se nameće je šta će uslijediti nakon saslušanja dobro čuvanog svjedoka. Da li će tada policija koja obezbjeđuje sud, svjedoka saradnika spustiti samo sprat niže kod sudije za istragu, kako bi uradio ono što mjesecima nije uspio jer nije znao gdje se Sinđelić nalazi – postupio po zahtjevu Hrvatske gdje je osuđen za ubistvo i odredio mu ekstradicioni pritvor?

Iz Višeg suda tvrde da preduzimaju sve mjere i radnje po zahtjevu Hrvastke.

"Trenutno postupak je u nadležnosti sudije za istragu i ne možemo se u ovom momentu izjašnjavati o tome koje će radnje biti preduzete u budućem periodu. Ne možemo prejudicirati mišljenje sudije za istragu povodom ispunjenosti uslova za izručenje, ne možemo prejudicirati odluka vijeća o ispunjenosti uslova za izručenje, a posebno ne možemo prejudicirati konačnu odluku ministra pravde ukoliko bi Sud donio odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje. Takođe ne možemo se izjasniti da li će uopšte doći do izručenja i kada će izručenje biti obavljeno", istakla je Aida Muzurović, savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda.

Dodaju da Zakonom nije propisan rok u kojem je sud dužan da odluči o ispunjenosti uslova za izručenje ali pojašnjavaju da, ako bi eventualno došlo do određivanje pritvora, postupak dobio karakter hitnog.

"Postupak po zamolnici podrazumijeva određenu proceduru i u tom postupku preduzimaju se određene radnje radi pribavaljanja podataka koji su neophodni za odlučivanje o ispunjenosti uslova posebno u onim situacijama u kojima je zamolnica za izručenje upućena prije nego što je lice eventualno lišeno slobode", kazala je Muzurović

U prevodu – istražni sudija još nije saslušao Sinđelića jer on i ne zna gdje se Sinđelić nalazi, što je razlog više zbog kog se s nestrpljenjem čeka njegovo svjedočenje.

S druge strane, hrvatski organi odbili su da komentarišu to što Sinđelić još nije u ekstradicionom pritvoru. Njima se izgleda ne žuri toliko jer objašnjavaju kada će prestati da ga traže.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova 2012. godine raspisalo je međunarodnu potjernicu koja je i dalje na snazi, s rokom zastare 21. decembra 2051. godine", saopšteno je iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Zastara će dakle nastupiti za tačno 34 godine. Sinđelić je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu robije zbog ubistva hrvatskog farmera Mirka Fortesa 2002. godine, kada mu je ukrao i traktor.

Demokratski front (DF) tvrdi da zbog toga on ne može biti svjedok-saradnik, no Sinđeliću ipak ostaje taj status zahvaljujući kom je izbjegao optuženičku klupu u slučaju "državni udar".