U Berlinu testirana nova 5G tehnologija

Dojče Telekom od ove godine 5G testira i u industriji, u luci Hamburg. Van Evrope, mrežu budućnosti testiraće 2018. na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, a komercijalna upotreba očekuje se od 2020. godine
4 komentar(a)
5G, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
5G, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.10.2017. 17:38h

U Berlinu je, prvi put u Evropi, uživo testirana nova 5G tehnologija. Prilikom testiranja, dostignuta je brzina od 2 gigabita, odnosno 250 megabajta u sekundi. No, od brzine su važniji kvalitet i pouzdanost 5G mreže.

"5G mreža je znatno fleksibilnija od svih dosadašnjih, jer je dizajnirana da izađe u susret individualnim potrebama korisnika. Na mreži više neće komunicirati samo ljudi, već će u aktivnoj komunikaciji učestvovati i različiti uređaji", rekala je Klaudija Nemat iz Uprave za tehnologiju Deutche Telekoma.

U praksi, 5G će omogućiti pametno upravljanje otpadom i gradskom rasvjetom, stablo jabuke koje obavještava farmera koliko mu je vode potrebno, dok će se virtuelnoj stvarnosti pridružiti proširena stvarnost, odnosno postavljanje digitalnih informacija preko stvarnog svijeta.

Da se snađemo i reagujemo u nekoj nepoznatoj situaciji, potrebna nam je 1 sekunda. Poznata lica prepoznajemo nakon svega 30 milisekundi, a tri puta brža reakcija potrebna nam je ako želimo da uhvatimo loptu koja je bačena prema nama. No, da bismo vršili hirurške operacije, i da bi se izbjegle saobraćajne nesreće koje uključuju automobile bez vozača, kašnjenje mreže ne smije biti veće od 3 milisekunde. Upravo to će omogućiti nova 5G tehnologija.

Da bi se nova tehnologija razvijala i bila dostupna, potrebne su velike investicije, kako u infrastrukturu tako i u inovacije. Samo u Njemačkoj, one se mjere milijardama eura.

"Velika ulaganja, širenje optike, veća pokrivenost, to su preduslovi za razvoj 5G mreže, ali i digitalizaciju društva i razvoj ekonomije", rekla je Nemat.

"Da bi novi uređaji funkcionisali, potrebno je povećati broj njihovih antena, ali to će biti zadatak za proizvođače mobilnih telefona. Mobilni telefoni za 5G trenutno izgledaju ovako. Oni će morati da ih smanje, kako biste mogli da ih koristite i van svog dvorišta", kaže tehnički direktor Deutche Telekoma Bruno Jakobfojeborn.

Dojče Telekom od ove godine 5G testira i u industriji, u luci Hamburg. Van Evrope, mrežu budućnosti testiraće 2018. na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, a komercijalna upotreba očekuje se od 2020. godine.

Bonus video: