Rekonstrukcija GP Božaj biće završena krajem ove ili početkom naredne godine

U MUP-u kažu da je rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj, kao i gradnja novog, zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon, od nemjerljive važnosti za jačanje dobrosusjedskih odnosa
129 pregleda 0 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić Bpžaj, Foto: Gov.me/V. Tomović
Mevludin Nuhodžić Bpžaj, Foto: Gov.me/V. Tomović
Ažurirano: 18.10.2017. 17:08h

Rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj u punom je jeku.

Radovi su podijeljeni u tri zone - izgradnja objekta za detaljan pregled vozila, zatim gradnja objekta špedicije i saniranje zone takozvanog uskog grla.

"Radovi u ovim zonama su u poodmakloj fazi, te da je procenat učinka 80 procenata. Sa povećanim brojem traka u sadašnjoj zoni uskog grla, ali i sa novosagrađenim objektima koji ispunjavaju visoke standarde, građanima obezbjediti bržu i lakšu prohodnost, unaprijediti kvalitet samih provjera i uslova za rad nadležnih službi i privrednih društava", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Iako su radovi zvanično trebali da budu završeni juče, prema najavama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, biće završeni do kraja ove ili početkom naredne godine.

Radovi su finansirani kroz IPA prekogranični program Albanija-Crna Gora. Ugovorom o izvođenju radova iz jula prošle godine, obezbjeđeno je oko milion eura. Sa obje strane granice, ukupna investicija će biti skoro tri puta veća.

"Naš zajednički cilj jeste da poboljšamo infrastrukturne veze između zemalja Zapadnog Balkana, ali isto tako između Zapadnog Balkana i cijele Evropske Unije. Investicija u iznosu od 2,6 miliona eura je već započela i to možemo ovdje da vidimo da se radovi obavljaju", kazala je Henoveva Ruiz Kalavera iz Evropske komisije.

U MUP-u kažu da je rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj, kao i gradnja novog, zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon, od nemjerljive važnosti za jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Inače, granični prelaz Božaj treći je po frekventnosti, poslije Debelog brijega i Dobrakova. Ovdje godišnje prođe milion i po ljudi i oko pola miliona vozila.

Bonus video: