Ko kontroliše poslodavce kod kojih se visokoškolci stručno osposobljavaju?

Ivana Bojović, koja je završila Fakultet političkih nauka u Podgorici, početkom ove godine međutim, javnost je upoznala sa drugačijim iskustvom. "Mislila sam da po srijedi neka šala, jer sam se na ovaj program prijavila kako bih radila u struci što sigurno ne podrazumijeva prodavanje maski i punjača za mobilne telefone", kazala je Bojović
75 pregleda 7 komentar(a)
fpnn_1, Foto: Z. ĐURIĆ
fpnn_1, Foto: Z. ĐURIĆ
Ažurirano: 18.10.2017. 17:28h

Kroz program stručnog osposobljavanja u prethodnih pet godina prošlo je 15.000 visokoškolaca.

Podaci Ministarstva prosvjete pokazuju da je više od 48 odsto nastavilo da radi na istom ili nekom drugom mjestu, a da bi čak 95 odsto preporučilo kolegama da učestvuju u devetomjesečnoj praksi.

"Baš sam zadovoljan, mislim da sam dosta naučio", kazao je Pavić Raspopović, učesnik u programu.

Ivana Bojović, koja je završila Fakultet političkih nauka u Podgorici, početkom ove godine međutim, javnost je upoznala sa drugačijim iskustvom.

"Mislila sam da po srijedi neka šala, jer sam se na ovaj program prijavila kako bih radila u struci što sigurno ne podrazumijeva prodavanje maski i punjača za mobilne telefone", kazala je Bojović.

Ovaj slučaj pokrenuo je brojna pitanja – ko su poslodavci kod kojih se visokoškolci stručno osposobljavaju, ko ih kontroliše, te da li zaista mladi ljudi na radnim mjestima koja sami biraju nešto i nauče.

Zbog svih manjkavosti i zloupotreba tokom prethodnih pet godina nevladin sektor dva puta je inicirao izmjene zakona o stručnom osposobljavanju do čega nije došlo.

Takvo obećanje javno je dala i pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović početkom ove godine.

"Sljedeća generacija će ući u program po izmijenjenom zakonu. Izmjene će podrazumijevati oštriju kaznenu politiku za poslodavce, kriterijume, postojaće mehanizmi kojima će se otkloniti zloupotrebe o kojima smo govorili večeras", kazala je Kurpejović.

Kuprejović danas ponovo najavljuje novine ali ne u zakonu.

"Ono što jeste novina jeste da će biti pojačan kontrole samog programa stručnog osposobljavanja u smislu da li svi korisnici imaju svog mentora i da li se taj program realizuje na način na koji bi trebalo", kazala je Kurpejović.

Oni koji su završili osnovne studije od danas mogu birati poslodavce,a dok traju prijave u svakom trenutku mogu provjeriti kako se rangiraju kod određenog poslodavca i u skladu sa tim promijeniti neki od sedam odabranih poslova.

Program počinje 15.januara naredne godine a država je do sada za stručno osposobljavanje izdvojila preko 30 miliona eura.

Bonus video: