Pejović: Uspješnom saradnjom sa raznim subjektima možemo ostvariti članstvo u EU

„Vjerujem da kroz ovaj projekt možemo reći da smo obezbijedili, prije svega bilateralnu saradnju koju Crna Gora ima s Norveškom, ali i s našim partnerima iz UNDP-ja koji će biti sprovodilac projekta, ostvarili dodatnu saradnju", kazao je Pejović
0 komentar(a)
Audun Halvorsen, Aleksandar Andrija Pejović, Fiona Mekluni, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Audun Halvorsen, Aleksandar Andrija Pejović, Fiona Mekluni, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 17.10.2017. 10:42h

Ugovor između Ministarstva evropskih poslova (MEP) Crne Gore, UNDP-ja i Ministarstva vanjskih poslova Norveške kojim počinje sprovođenje dvogodišnjeg projekta jačanja kapaciteta MEP, vrijednog 360.000 eura, potpisan je danas u Podgorici.

Ugovor su potpisali ministar ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen.

Pejović je istakao da će u fokusu projekta biti jačanje kapaciteta Ministarstva za koordinaciju pregovaračkog procesa, posebno u određenim pregovaračkim poglavljima, poput vladavine prava i životne sredine i jačanja sistema koordinacije u dijelu harmonizacije crnogorskog sa zakonodavstvom EU i snaženja koordinacije javnih politika, odnosno strategijskog planiranja.

„Vjerujem da kroz ovaj projekt možemo reći da smo obezbijedili, prije svega bilateralnu saradnju koju Crna Gora ima s Norveškom, ali i s našim partnerima iz UNDP-ja koji će biti sprovodilac projekta, ostvarili dodatnu saradnju", kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, "pokazujemo da uspješnom saradnjom sa raznim subjektima kao što je Norveška ili Ujedinjene nacije možemo ostvariti svoj strategijski glavni cilj a to je članstvo u EU“.

Mekluni je poručila da joj je drago što će UNDP sarađivati s Vladom Norveške i dati podršku crnogorskim pregovorima za pristupanje EU jačanjem kapaciteta Ministarstva.

Ona, kako je saopšteno, očekuje da će sprovođenje projekta pomoći Ministrarstvu da odgovori na nove zahtjeve pregovora o pristupanju u ovoj fazi, posebno u planiranju i koordinaciji javnih politika.

„Svi imamo isti cilj, a to je da stvorimo odgovorne i pouzdane institucije koje su temelj efikasne Vlade", poručila je Mekluni.

Halvorsen je istakao da je Crna Gora dobar partner Norveške i saopštio očekivanje da će ovaj projekat doprinijeti izgradnji kapaciteta Ministarstva i daljem napretku u pregovorima o pristupanju EU.

Bonus video: