Vujović: Radna grupa pokazuje da DPS luta u vremenu i prostoru

„Preporuke su u dijelu koji se odnosi i na medije, i na zaštitu ličnih podataka, i na finansiranje. To su jednostavno preporuke, koja zaista treba implementirati u izborno zakondavstvo", kazala je Šćepanović
93 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ivan Vujović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 13.10.2017. 17:34h

Lokalni izbori u četiri opštine 26. novembra održaće se po starim izbornim pravilima. Ipak, naredne godine, taj izborni ambijent moraće da se mijenja, jasni su iz međunarodne zajednice. U Skupštini je već forimirana Radna grupa, koju za sada čine samo predstavnici vlasti, koja će raditi na traženim zakonskim izmjenama.

„Mi ćemo sa radom početi odmah tokom naredne nedjelje, nastavićemo da radimo dok ne završimo svoj posao. Što se tiče opozicije, mi smo tu otvoreni smo za saradnju, i sve dok budemo radili dobrodošli su da daju svoj doprinos", kazala je predsjednica Radne grupe, Marta Šćepanović iz DPS-a.

Iz opozicije stižu kritike, da preporuke OEBS-a, na kojima planira da radi ovo tijelo, nijesu ništa drugo do tehničke stvari, kojima se šminka izborno zakonodavstvo. U DPS tvrde da to nije baš tako.

„Preporuke su u dijelu koji se odnosi i na medije, i na zaštitu ličnih podataka, i na finansiranje. To su jednostavno preporuke, koja zaista treba implementirati u izborno zakondavstvo", kazala je Šćepanović.

Za usvajanje bilo kakvih izmjena iz korpusa izbornog zakondavstva, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Zbog toga, je neophodan povratak i saradnja opozicije. Njen tzv. građanski dio o izbornim zakonima razogovaraće u ponedjeljak na novom sastanku.

„Što se tiče Radne grupe, ona pokazuje da DPS još očigledno luta u vremenu i prostoru, i ne želi da spozna realnost u Crnoj Gori, koja je da opozicija ima svoje jasne zahtjeve od kojih neće odustati, i da bez opozicije nema promjene izbornih zakona, pa time nema ni regularnih i slobodnih izbora slejdeće godine, kako je to jasno rekla EU“, kazao je Ivan Vujović iz SDP-a.

I vlast i opozicija tvrde da će za eventualno neusvajanje ovih izmjena biti odgovorna druga strana.

"Toliko se zalažu da se izborno zakonodavstvo unaprijedi. Onda je već odgovornost na njima“, kazala je Šćepanović.

"Želim da ih pozovem da svoje unutrašnje probleme ne prelamaju preko leđa svih građana Crne Gore, nego da konačno pristanu na zahtjeve opozcije“, kazao je Vujović.

Predsjednica Radne Grupe, poručuje da će to skupštinsko tijelo tokom svog rada biti otvoreno za sve – opoziciju, eksperte, ali i nevladin sektor.

Bonus video: