Filozofski fakultet godinama bez redovnog profesora psihologije iz Crne Gore

Dekan filozofskog fakulteta kaže da je najveći broj predavača iz Beograda, te da u Nikšić dolaze petnaestodnevno. Tvrdi da takav način rada obezbjeđuje ekonomsku održivost
1049 pregleda 1 komentar(a)
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Screenshot (Youtube)
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.07.2018. 17:20h

U Crnoj Gori konstantno pravimo iste greške kada je obrazovanje u pitanju. Najbolji studenti koji poniknu na našim fakultetima žive i stvaraju u drugim zemljama, dok mi pamet koja školuje našu mladež tražimo u zemljama okruženja. Najslikovitiji primjer za to je studijski program psihologija na nikšićkom Filozofskom fakultetu koji godinama na platnom spisku nema redovnog profesora iz Crne Gore.

"Pa kompletan studijski program za psihologiju je pokriven profesorima sa strane. Odnosno nemamo ni jednog matičnog profesora koji je angažovan na tom studijskom programu. Razlog za to je što je to najmlađi studijski program na našem fakultetu i još uvijek nijesmo uspjeli da iškolujemo svoj domaći kadar", kaže Goran Barović, dekan Filozofskog fakulteta.

Barović se nada da će se situacija promijeniti, jer po njegovim saznanjima u Crnoj Gori u ovom trenutku ima barem pet doktora nauka iz raznoraznih oblasti psihologije. Objašnjava da je proces spor jer su kriterijumi za izbor u zvanja na Univerzitetu prilično visoki.

"Za izbor u akademska zvanja na UCG su obavezni međunarodni radovi. Odnosno objavljivanje radova koji su na SCI listi. Objavljivanje jednog rada na tim međunarodnim kako ih mi zovemo SCI listama listi traje prilično dugo od pola godine pa do godinu i po. Tako da moraćemo sačekati da kolege - domaći kadar - ispune te neke norme", dodjae Barović.

Dekan filozofskog fakulteta kaže da je najveći broj predavača iz Beograda, te da u Nikšić dolaze petnaestodnevno. Tvrdi da takav način rada obezbjeđuje ekonomsku održivost.

"Mi smo prema pravilima obavezni da im platimo putne troškove, oni dolaze avionom, smještaj jednu noć ili dvije, zavisi koliko budu boravili tu i naravno platu koja im je predviđena za to angažovanje. U suštini, mi smo u minusu za te putne troškove i taj smještaj. Platu bismo ionako davali nekom od kolega da je zaposlen odavde", ističe Barović.

Profesori psihologije, koji su mišljenja da nastava koja se održava svake dvije sedmice ne može biti kvalitetna, nijesu htjeli pred kameru TV Vijesti. Isti slučaj je i sa Udruženjem psihologa Crne Gore, jer od 154 člana koliko društvo broji, na ovu temu novinari TV Vijesti nisu mogli dobiti sagovornika.

Zvaničan mejl Udruženja po pitanju gostujućih profesora prenosimo u cjelosti.

"Odgovor na pitanje koje se odnosi na gostujući kadar je da je najprije bitno da predavači budu kvalitetni i da kadar bude stalan. Takođe, znamo da postoje kolege/članovi Udruženja psihologa Crne Gore koji rade kao predavači ili asistentni na odsjeku psihologije, što ukazuje da nije cjelolupan kadar gostujući", stoji u saopštenju.

Sa Univerziteta Crne Gore za TV Vijesti je potvrđeno da je interes države održati neke studijske programe kako bi u razumnom roku iznjedrili sopstveni profesorski i saradnički kadar. Sa iste adrese je stigao podatak da najviše gostujućih profesora ima Filozofski fakultet, dok je u poslednje dvije do tri godine najviše docenata i saradnika u nastavi angažovano na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Bonus video: