U Crnoj Gori nema uporednih testiranja proizvoda: Ambalaža svjetska, ko mari za kvalitet

I dok civilni sektor ne skupi snage da reaguje, a javne institucije ne riješe problem rascjepkanih nadležnosti, crnogorski potrošači će ostati potpuno nezaštićeni
149 pregleda 0 komentar(a)
Proizvodi, Foto: Printscreen (YouTube)
Proizvodi, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 07.10.2017. 17:51h

Iako je Evropska komisija zvanično priznala da pakovanjem proizvoda lošijeg kvaliteta u iste ambalaže, velike kompanije varaju kupce u istočnoj Evropi, u Crnoj Gori ne postoje propisi koji štite kupce od takvih praksi. Iz Uprave za bezbjednost hrane kazali su TV "Vijesti" da uporednih testiranja proizvoda kod nas nema, a da su primjedbe Evropske komisije iz domena zaštite prava potrošača.

"Ono što je ključno, a što je u nadležnosti Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove jeste kontrola bezbjednosti hrane u cilju zaštite zdravlja potrošača. Podsjećamo da su bezbjednost hrane i kvalitet dva različita pojma", kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Od Ministarstva ekonomije, u čijoj je nadležnosti briga o potrošačima, TV "Vijesti" je dobila tumačenje zakona koji se odnosi na njih. Njime je propisano isticanje deklaracije sa podacima o proizvodu, gdje o kvalitetu nema ni riječi.

"Obavještenje o robi, između ostalog, obavezno sadrži: „podatke o količini, sastavu, kvalitetu, tipu i modelu robe, datumu proizvodnje i roku upotrebe, načinu upotrebe, održavanju i čuvanju robe i upozorenje o mogućim rizicima vezanim za pravilnu i nepravilnu upotrebu robe“, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

U Centru za zaštitu potrošača tvrde da to nije dovoljno da se potrošači informišu kako nije u pitanju potpuno isti proizvod kakav je dostupan na zapadu.

"Moralo bi nešto da se promijeni u nazivu, ne može biti potpuno ista ambalaža, recimo za čokoladu Milka, sve je potpuno isto, samo sadržaj nije isti. To je znači definitivno prevara...", kazala je Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača.

Ono što su Bugarska, Slovenija, Češka i Mađarska dokazale testiranjem, građanima Podgorice poznato je iz iskustva.

Pa iako građani znaju da dobijamo lošije verzije proizvoda poznatih marki, Nikčević kaže da zvanične prigovore na kvalitet nisu dobijali. Ona ističe da je problem sa kvalitetom potrebno rješavati prije nego što sporni proizvodi pređu granicu.

"To bi trebalo istraživati kod uvoza. Nadležne institucije da kontrolišu da li je ta kontrola sprovedena i da li se uvozi adekvatna roba", dodala je Nikčević.

I dok civilni sektor ne skupi snage da reaguje, a javne institucije ne riješe problem rascjepkanih nadležnosti, crnogorski potrošači će ostati potpuno nezaštićeni.

Bonus video: