Pejović: Održavanje jasne evropske perspektive Zapadnog Balkana oslabiće uticaje koji region vraćaju unazad

Kako je rekao Pejović, geopolitičko oblikovanje regiona u skladu s interesima i vrijednostima EU vodi dugoročnoj stabilnosti i postepenom ekonomskom razvoju ovog dijela Evrope
62 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Rumunija, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Rumunija, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 06.10.2017. 12:24h

Održavanje jasne evropske perspektive Zapadnog Balkana, kroz veće angažovanje i podršku Evropske unije (EU), osiguraće uspješan nastavak reformi i oslabiti uticaje koji region vraćaju unazad, smatra crnogorski ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

On je učestvovao na šestom Bukureškom forumu koji je, u organizaciji Instituta Aspen i kancelarije njemačkog Maršalovog fonda u Rumuniji, održan u Bukureštu.

Pejović je, na panelu „Strategijsko oblikovanje i politike moći“ ,istakao da je, zbog svoje geostrateške pozicije, region Zapadnog Balkana uvijek bio područje na kojem su se ukrštali uticaji i interesi različitih sila koji su uticali i na strategijske pravce pojedinih država, kao i na odnose u regionu.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), naglasio da je, tokom posljednje decenije, i pored značajnih unutrašnjih prilika i izazova s kojima se države regije suočavaju, primjetno da se sve zemlje, iako neujednačenim tempom, kreću naprijed.

Kako je rekao Pejović, geopolitičko oblikovanje regiona u skladu s interesima i vrijednostima EU vodi dugoročnoj stabilnosti i postepenom ekonomskom razvoju ovog dijela Evrope.

„Ministar je ukazao na važnost održavanja jasne evropske perspektive, kroz veće angažovanje i podršku EU zemljama Zapadnog Balkana koja će osigurati uspješan nastavak reformi i oslabiti uticaje koji region vraćaju unazad“, kaže se u saopštenju MEP-a.

Pejović je, tokom posjete Bukureštu, imao odvojene sastanke s ministarkom za evropske fondove Rumunije Rovanom Plumb, estonskim zamjenikom ministra za evropske poslove Matijem Masikasom, ministrarkom zaduženom za predstojeće predsjedavanje Bugarske EU Lilijanom Pavlovom i predsjednikom Instituta Aspen u Rumuniji Mirčeom Džoanom.

Kako se navodi, predmet razgovora s Plumb je bilo ispunjavanje obaveza u okviru 22. poglavlja, s fokusom na pripremu Crne Gore za korištenje strukturnih fondova EU.

„Imajući u vidu dobro iskustvo Rumunije iz korištenja evropskih fondova, Plumb je prenijela opredijeljenost te države da, kroz programe saradnje pruži podršku crnogorskim institucijama u pripremi za što uspješnije korištenje evropskih fondova koji će Crnoj Gori biti dostupni nakon stupanja u članstvo“, saopšteno je iz MEP-a.

Tokom razgovora sa Masikasom i Pavlovom je, kako se navodi, bilo riječi o planovima za otvaranje preostalih poglavlja, kao i radu na ispunjavanju uslova za njihovo postepeno zatvaranje.

„Sagovornici ministra Pejovića su prenijeli podršku aktuelnog, estonskog, i predstojećeg bugarskog predsjedništva da se, kroz intenziviranje pregovaračkog procesa, doprinese dinamici pristupanja Crne Gore EU“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: