Strahuju od narednih poteza vlasti: Peticija da Valdanos bude spomenik prirode

Da će Ulcinjani pokazati jedinstven stav kada je zaštita Valdanosa u pitanju, uvjeren je novinar Mustafa Canka
0 komentar(a)
Valdanos, Foto: Jasna Gajević
Valdanos, Foto: Jasna Gajević
Ažurirano: 05.10.2017. 17:34h

Monitoring grupa Ulcinj pokrenuće potpisivanje peticije za proglašenje uvale Valdanos spomenikom prirode, ukoliko ne uspije da utiče na lokalnu vlast da to sama uvrsti na dnevni red Skupštine grada.

"Da se digne na veći nivo zaštite jedinstvena uvala, a ako to ne budemo uspjeli spremni smo kroz potpise građana da kandidujemo za tačku dnevnog reda", kazao je Džemal Perović iz "Mogula".

Plaža u uvali Valdanos je proglašena spomenikom prirode 1968. godine, dok je podmorje u tom dijelu neistraženi arheološki lokalitet, što je , kako navode civilni aktivisti ,razlog više da uvala uđe pod okrilje Zakona o zaštiti prirode,

"Što je paradoksalno, u ratnim 90-tim godinama je maslinada bila zaštićena Zakonom, paralelno u istom članu 17 sa Starom maslinom u Baru i Veljom maslinom u Budvi. Kasnije je to u Zakonu o maslinarstvu samo ovlaš pomenuto kao jedna zona, a mi na Valdanos gledamo kao na jedinstevnu cjelinu", navodi Perović.

Da će Ulcinjani pokazati jedinstven stav kada je zaštita Valdanosa u pitanju, uvjeren je novinar Mustafa Canka.

"To je jedna tačka koja nas je uvijek okupljala, sve u Ulcinju, bez obzira na političke boje, bez obzira i na sve ostale boje. Oko toga su se uvijek svi solidarisali, udruživali, homogenizovali."

Iz Mogula podsjećaju da posebno poglavlje u istoriji ove uvale predstavlja nasilno oduzimanje oko million kvadrata zemljišta sa 18 i po hiljada stabala maslina 1978. godine,te da od povraćaja maslinade ranijim vlasnicima, ulcinjska zajednica nikada neće odustati.

Bonus video: