U privatnim apotekama prvog dana izdata 862 lijeka na recept, nadležni zadovoljni

"Informacioni sistem funkcioniše, bez problema tokom jučerašnjeg dana. Bilo je sitnih probelma u smislu nesnalazenja farmaceuta," rekao je direktor Fonda zdravstva
158 pregleda 0 komentar(a)
Apoteka Kerber, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Apoteka Kerber, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 02.10.2017. 18:05h

U privatnim apotekama već prvog dana izdata su 862 lijeka na recept. Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić uvjerava da sistem za sada uspješno funkcioniše.

"Informacioni sistem funkcioniše, bez problema tokom jučerašnjeg dana. Bilo je sitnih probelma u smislu nesnalazenja farmaceuta," rekao je Čirgić.

Građani ljekove na recept mogu preuzeti u 167 privatnih apoteka, širom Crne Gore. Izuzeci su privatne apoteke u Andrijevici, Petnjici, Gusinju, Žabljaku, Šavniku i Plužinama čiji vlasnici nisu našli interes da se uključe u projekat koji je podržala Vlada. Ministar zdravlja predočava benefite od umrežavanja privatnih i državnih apoteka.

"Obezbijedićemo bolju snabdjevenost apoteka, bolju dostupnost građanima, kontinuiranu snabdjevenost i naravno izbjegavanje dugih redova," kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Podgoričani sa kojima je danas razgovarala Televizija Vijesti ipak nisu našli sve potrebne ljekove u privatnim apotekama.

"Pa bilo je problema. Ja sam pitala, lijeka nema, rekli su mi da će doći sljedece sedmice," kazala je jedna od njih, dok druga sagovornica navodi da je našla samo dva lijeka, i da će po ostalo poći u državnu apoteku.

"Nema problema, bilo je baš maksimalno koretno i na nivou. Kamo sreće da je vise tih usluga da građani što prije završavaju poslove, manje birokratski da bude," kazao je sagovornik Vijesti, dok još jedna prolaznica kaže da su joj uvijek dostupni ljekovi koji su joj potrebni.

Direktor Fonda zdravstva apelovao je na građane da ne izbjegavaju zamjenu za ljek koji ima isti sastav kao onaj koji je prepisao izabrani ljekar. Prije dvije godine građani su takođe imali priliku da preuzmu lijekove na recept u privatnim apotekama. Međutim, realizacija projekta je prekinuta jer je planirani novac iz budžeta potrošen prije planiranog roka ali u Fondu zdravstva, ovog puta ne očekuju takav problem.

Bonus video: