"Dobar telefon je za crnogorski mentalitet uvijek bio stvar prestiža"

Crna Gora je i dalje rekorder u regionu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona – u našoj zemlji je, na 620 hiljada stanovnika, aktivno čak skoro milion i 100 hiljada SIM kartica
184 pregleda 14 komentar(a)
Mobilni telefoni, Foto: Printscreen (YouTube)
Mobilni telefoni, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 01.10.2017. 17:29h

Dok smo ih prije deceniju koristili za slanje SMS poruka i pozive, komunikacija na mobilnim telefonima sada se gotovo u potpunosti preselila na internet. Pametni telefoni danas čine najveći dio prodaje, a proizvođači imaju modele za svačiji džep. Podgoričani kao glavni kriterijum prilikom kupovine navode cijenu, ali najčešće, ipak, biraju novije modele.

Podaci mobilnih operatera, međutim, govore suprotno. Modeli visoke klase, kompanija Samsung i Epl, čija cijena na domaćem tržištu iznosi između dvije i tri prosječne plate, odmah po izlasku izazivaju veliku pažnju. Da bi zadovoljili potražnju, operateri nude i mogućnost rezervacije.

"Vlada velika potražnja za najnovijim modelima, i čak se dešava da potražnja bude i veća od dostupnih količina u tim početnim fazama prodaje", kazala je PR Telenora Emilija Rabranović.

"Dobar telefon je za crnogorski mentalitet uvijek bio stvar prestiža. Međutim, u zadnje vrijeme, kako napreduju i tehnologije i telekomunikacije to je prosto postala i stvar potrebe", kazala je PR M:tela Ana Martinović.

Na pitanje kako su i kada su mobilni uređaji postali statusni simboli, antropolog Miloš Đurović kaže da tu vidi kontinuitet sa prošlošću. Crnogorci su, objašnjava, i kroz istoriju pokušavali prikazati raskoš koja nije odražavala njihovu stvarnu ekonomsku moć.

"Obratimo pažnju na tradicionalnu kulturu Crne Gore: imamo s jedne strane seosku, kamenu kuću, koja je dosta skromna, uslovno rečeno siromašna. S druge strane, imamo fiksirani kostim, tradicionalnu crnogorsku nošnju koja se smatrala u cijeloj regiji jednom od najbogatijih i najraskošnijih", kazao je antropolog Miloš Đurović.

Danas su, zaključuje Đurović, srebrne toke i džeferdare zamijenili brendirana odjeća, skupi automobili i mobilni telefoni.

"Oni žele da dostignu taj standard Zapada, upravo tako što će konzumirati i iznova kupovati te proizvode. Međutim, plate ostaju iste, životni standard se na taj način ne povećava. + Nekako se čini da imamo zakašnjelu težnju ka ostvarivanju “američkog sna”, rekao je Đurović.

Crna Gora je i dalje rekorder u regionu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona – u našoj zemlji je, na 620 hiljada stanovnika, aktivno čak skoro milion i 100 hiljada SIM kartica.

Bonus video: