Ružičasta subota na Solani: Obilježen Evropski vikend za posmatranje ptica

Uprkos tome što je kompletan ekosistem pretrpio značajne promjene, Solana je još najznačajnije stanište, koje i dalje čeka da bude zaštićeno
170 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: Printscreen (YouTube)
Solana, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 30.09.2017. 17:44h

Ružičasta subota na ulcinjskoj Solani, kojom je obilježen Evropski vikend za posmatranje ptica, okupila je oko dvije stotine učesnika.Oni su ljepote ovog prostora mogli vidjeti jedino dvogledima, jer sem flamingosa, ružičastog na ovom prostoru nema.

"Na žalost bojim se da nema, iz razloga što smo svjesni da nakon prestanka proizvodnje soli praktično je Solana kao fabrika počela da se urušava, samim tim narušen je I hidrološki sistem, koji je neophodan pticama da bi ovdje opstale. Tako da imamo jednu situaciju da se Solana postepeno, I neću reći polako već prilično brzo pretvara iz zaslanjenog staništa idealnog za ptice u slatkovodno", kazala je Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica

Da se u prethodnom periodu nije na adekvatan način upravljalo prostorom S, prije svega vodnim režimom, očigledno je na terenu, podsjecaju iz Centra za zaštitu I proučavanje ptica. Istog su mišljenja I ornitolozi.

"Povećao se broj pataka i liski, čak liski za 30 puta, pataka za tri puta, dok je broj ovih ptica koje su rjeđe i za koje je Solana izuzetno bitna u Svjetskom pogledu, njihov broj je opao za pet puta", rekao je ornitolog Borut Rubinić.

Uprkos tome što je kompletan ekosistem pretrpio značajne promjene, Solana je još najznačajnije stanište, koje i dalje čeka da bude zaštićeno.

"Nije još uvijek proglašena zaštićenim područjem, i ovo je svojevrstan apel da se taj process što hitnije završi", kazala je Marija Stanišić iz CZIP-a.

Na Solani je i tokom ove migracije ptičiji saobraćaj bio gust. Pelikane, čaplje, šljukarice, patke, razne sitne ptice iz porodice pjevačica, kao i preko 700 stotina flamingosa, koji su najatraktivniji, posmatrali su danas i ulcinjski osnovci, ali i zaljubljenici u prirodu iz cijele Crne Gore.

Bonus video: