Protest majki: "Opozicija da kaže da li hoće sa nama da učestvuje u protestima"

Slučaj majki stigao je i do Ujedinjenih nacija, čiji Komitet je izdao pravno obavezujuću poruku državi da formira Fond za podršku ženama koje su ostale bez naknada ali i izvrši procjenu rizika od siromaštva
81 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2017. 17:19h

Tačno su 16 sati oko četiri stotine majki troje i više djece zatvorile su saobraćaj na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i označile povratak na ulice i nastavak borbe. I dok od onih koji su glasali za ukidanje zakona o njihovim naknadama ponovo traže ostavke, došle su sa novim zahtjevom upućenim opoziciji.

"Očekujemo i pozivamo javno sa ove bine sve opozicione lidere da sa javnim saopštenjima, preko medija kažu, da li su voljni da sjednu za sto da zajedno, u korist majki kažu da li hoće sa svojim članstvom da stanu ispred majki, da li hoće zajedno sa majkama da učestvuju u protestima da se konačno povrati život u CG i da li hoće da zajedno svi ovdje ispred Skupštine stanemo i kažemo neće moći" kazala je predstavnica majki Željka Savković.

"Nekada sam bila zdravstveni radnik, a sada sam pastirica sa 25 godina radnog staža. Brinem se da moje koze očuvaju zube, da zakoljem jariće, da ostavim loj, da namažem cipele koje sam kupila prije 10 godina kada ste me ostavili bez posla", kazala je majka iz Nikšića Vera Drinčić.

"Narušili su nam zdravlje, egzistenciju, sve su nam narušili. Mjesto da uživamo sa svojim penzijama u kući, da imamo šta da radimo, sa svojim porodicama provodimo vrijeme, mi moramo da vapimo za pravdom na ulici", kazala je korisnica naknada Rajka Femić.

Slučaj majki stigao je i do Ujedinjenih nacija, čiji Komitet je izdao pravno obavezujuću poruku državi da formira Fond za podršku ženama koje su ostale bez naknada ali i izvrši procjenu rizika od siromaštva.

"Komitet konstatuje sa zabrinutošću da su amandmani usvojeni bez ikakvih prethodnih procjena utoicaja na rodnu ravnopravnost i da su ojačali tradicionalnu ulogu žena kao domaćica i majki, stvaranjem podsticaja da napuste formalno tržište rada, budući da je zakon obećao cjeloživotnu naknadu majkama", rekla je Maja Raičević iz NVO Centar za ženska prava Maja Raičević.

Podršku su majkama dali Sindikat vojske, mještani park šume Zagorič, ali i predstavnici svih partija opozicije.

"Ja kao mlad čovjek, kao sin i kao neko ko vapi za slkobodnom moli vaas ne odustajte, idite do kraja jer svaki trud se ispalti, svaka poštena borba vodi do slobode", kazao je Branko Vuković iz Demokrata.

Majke su ponovile da će nastaviti sa protestima sve dok ime se ne vrate naknade.

Galerija