Svaka druga žena u Crnoj Gori tokom života bude žrtva nasilja

"Žene se najčešće izložene psihičkom nasilju, a trpe i ekonomsko, fizičko i seksualno nasilje. Čak 62 odsto žena se plaši da prijavi nasilje zbog straha od osvete nasilnika, a 24 odsto zbog osude i sramote"
388 pregleda 31 komentar(a)
nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock
nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2017. 18:18h

Nasilje nad ženama u Crnoj Gori ogroman je problem, pokazuje najnovije istraživanje. Podaci govore da je svaka druga žena tokom života bila žrtva nasilja, dok je svaka peta bila izložena nasilju samo u protekloj godini.

„Ja se uvijek naježim od ovih brojki. Osnovni prioritet je da se zaštiti žrtva i spriječi nasilje u porodici. Moramo da uradimo još mnogo toga kako bismo prevazišli ustaljene negativne prakse i stavove koji omogućavaju da se ovakva kršenja ljudskih prava i dalje nastavljaju“, kazala je Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

.Žene su najčešće izložene psihičkom nasilju, a trpe i ekonomsko, fizičko i seksualno nasilje. Čak 62 odsto žena se plaši da prijavi nasilje zbog straha od osvete nasilnika, a 24 odsto zbog osude i sramote.

„Moramo da okončamo ulogu nijemih posmatrača i podstaknemo na akciju odmah, zato što nasilje nad ženama predstavlja ogroman trošak za društvo“., kazala je Mekluni.

A taj trošak za državu na godišnjem nivou, ukoliko se nasilje prijavi, iznosi 9,2 miliona eura. Najveći problem predstavlja i to što većina slučajeva nasilja ostaje neprijavljeno, pa zbog slabe produktivnosti, doprinosa BDP-u i stope fertiliteta ceh za državu dostiže 234 miliona eura.

„Ovaj novac je praktično bačen, a mogao je biti investiran u razvoj države, u izgradnju novih vrtića, škola, bolnica, sportskih centara. Ovaj novac ne dolazi iz neke izmišljene kasice, već je to ono što mi kao građani plaćamo zbog štete koju su počinili nasilnici“, kazala je Mekluni.

Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak kazala je da nasilje u porodici nije privatni problem.

„To je odluka nasilnika da bude nasilan.To je odluka nasilja da ruši naše vrijednosti, to je odluka jednog čovjeka da se ruga sa svima nama", kazala je Drobnjak.

Istraživanje je urađeno u okviru Programa „Podrška antidikriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: