Studenti VMŠ iz Berana putuju u Podgoricu, čekaju odgovor koliko će im novca biti refundirano

Nadležni poručuju da neće biti problema da se nastava organizuje na dvije lokacije, ili tačnije - u dva grada
162 pregleda 4 komentar(a)
Hana Milak, VMŠ, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Hana Milak, VMŠ, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 26.09.2017. 18:48h

Ministarstvo prosvjete mjesečno će refundirati troškove prevoza za studente Visoke medicinske škole iz Berana, ali još ne znaju koliko će to koštati. Studenti tog studijskog programa, oko kojeg su se mjesecima lomila koplja između Univerziteta i Vlade, danas su počeli da idu na nastavu u Podgorici. Nadležni poručuju da neće biti problema da se nastava organizuje na dvije lokacije, ili tačnije - u dva grada.

"Jutros smo rano krenuli iz Berana, svi o svom trošku, plaćali smo karte, došli tu na predavanja," kazala je studentkinja Hana Milak.

Prije početka prvog predavanja, studente je pozdravio Goran Nikolić, dekan Medicinskog fakulteta, čiji je studijski program Visoka medicinska škola.

"Ima ih oko 70, amfiteatar je pun, što mi ispunjava srce da smo postigli cilj, da postoji interesovanje za naš program REZ To je bila i naša želja, da u okruženju Medicinskog fakulteta, koristeći sve resurse, studenti Visoke medicinske škole steknu svoja znanja i iskustva," rekao je Nikolić.

Problem je to što će studenti sa Sjevera putovati, a još ne znaju kako će im Vlada nadoknaditi obećane putne troškove.

"Ministarstvo je tražilo od predstavnika našeg fakulteta da im pošaljemo spisak učenika koji putuju iz Berana za Podgoricu, da bi im se omogućili putni troškovi na nedjeljnom nivou, dva puta nedjeljno, a za tri dana koja smo u Podgorici će nam se obezbjediti smještaj, da li će taj smještaj da bude u domu ili na nekom drugom mjestu, to još uvijek ne znamo, obećano nam je da već sljedeće nedelje ćemo znati," ističe Milak.

U Ministarstvu prosvjete kažu da još ne znaju koliko će to koštati na mjesečnom nivou, ali poručuju da studenti za prevoz i smještaj ne brinu.

"Za sve studente Visoke medicinske škole biće, kako je i najavljeno, obezbijeđen smještaj u studentskim domovima u Podgorici. Prevoz je već obezbijeđen, na način što će na mjesečnom nivou karte biti dostavljane Ministarstvu, a sredstva za iste će biti refundirana," rečeno je iz Ministarstva prosvjete.

Studenti napominju da im je važan svaki euro.

"Dosta nas nije finansijski u mogućnosti, jer da jesmo vjerovatno bi ostali u Podgorici i upisali neki drugi fakultet, a ne bi vratili u Berane zato što volimo, nego zato što moramo, da bi olakšali našim roditeljima," rekla je Milak.

Dekan poručuje da će nastava moći da se organizuje u dva grada.

"Tri dana su u Podgorici, gdje se održavaju kliničke vježbe i vježbe iz specifičnih predmeta u ovim laboratorijama koje vam pokazujemo i u kojima smo sada, a teoretska nastava, kompletno dva dana u Beranama," napominje Nikolić.

A studenti, u međuvremenu,očekuju konačne odgovore od nadležnih.

"Baš se nadam da ćemo u ponedeljak znati na čemu smo i kako ćemo dalje," rekla je Milak.

Bonus video: