Mještani Lješnice u strahu od zaraze: "U rijeku se baca sve i svašta"

"Tu se baca sve i svašta. Možete po rijeci da vidite i drobova od životinja i mrtvih životinja i svakakve otpadi"
147 pregleda 1 komentar(a)
Lješnica, rijeka zagađenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Lješnica, rijeka zagađenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.09.2017. 18:03h

Zbog nesavjesnih građana koji u korito rijeke kraj njihovih kuća bacaju smeće, mještani bjelopoljskog naselja Lješnica ovih dana trpe nesnosan smrad. Kako je vodostaj istoimene rijeke nizak mnogi od njih žive u strahu od zaraze.

"To je zaraza za sve. Ne možemo da dišemo kako treba.Ne možemo noću ni vrata ni prozore da otvorimo koliko to smrdi", kaže Šaban Međedović, mještanin Lješnice.

"Tu se baca sve i svašta.Možete po rijeci da vidite i drobova od životinja i mrtvih životinja i svakakve otpadi", dodaje mještanin Dragutin Cicmil.

Ipak priznaju da za takvo stanje i sami snose odgovornost.

No to nije dovoljno,tvrde u Bjelopoljskom demokratskom centru.U ovoj NVO kroz projekte na održavanju rijeke Lješnice godinama rade na podizanju svijesti građana po pitanju zaštite životne sredine. Ipak, iako je Crna Gora ekološka država priznaju da se u tom pravcu nije puno odmaklo a dokaz za to je i ova zagađena rijeka.

"Ne mogu da shvatim da toliko godina mi apelujemo,mi smo kao što sam rekao čistili korito rijeke Lješnice,upućivali inicijative nadležnim lokalnim organima ,razgovarali sa građanima,sprovodili edukativne kampanje,dijelili promotivni materijal .Ja ne znam šta više od toga mi iz nevladinog sektora možemo da uradimo da bi podigli svijest građana da se adekvatnije odnose prema ovom problemu", kazao je Zdravko Janjušević iz NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Na zahtjev za čišćenje korita rijeke mještani Lješnice čekaju mjesec.Tom zahtjevu biće odgovoreno već narednih dana, obećavaju iz opštine i pozivaju građane u pomoć.

Ipak, iako je programom uređenja prostora za ovu godinu predviđena i rekonstrukcija potpornog zida u koritu Lješnice, koji je pred rušenjem, u direkciji za izgradnju nam je saopšteno da realizaciju tog posla koče nesređeni imovinski odnosi.

Bonus video: