Prvi korisnici stigli u Dnevni centar u Nikšiću

Deset korisnika je steklo uslov da se preseli, a njihov broj će se sukcesivno povećavati
119 pregleda 1 komentar(a)
Dnevni centar Nikšić, Foto: Screenshot (YouTube)
Dnevni centar Nikšić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.09.2017. 17:42h

Velibor Božović je otac mladića koji ima Daunov sindrom i sedam godina ide u Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju. Ta ustanova je, kaže, uspjela da postigne i više od onoga što je očekivao.

"Konkretno moje dijete je lijepo socijalizovano, dobilo je lijepe navike- kad dođe kući da skine garderobu, da se presvuče, sad lijepo jede i lijepo se ponaša u nekim situacijama, što mi kući nijesmo mogli. Znači, ipak tamo rade dobri ljudi sa autoritetom", kaže Božović.

Zato je kao i ostali roditelji poželio da se usluga ne prekida, do čega bi neminovno došlo kada Vuk dostigne određenu starost. Tako je Nikšić prvi grad u Crnoj Gori koji je dobio Dnevni centar gdje će boraviti osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koje imaju 27 i više godina.

"Teško i loše nekome nešto dobro dati, pa mu to oduzeti. Svi bi se oni negdje našli, ali bi alternative bile institucije tipa Komanski most. Korisničko pravo će imati svi oni koji su izašli i koji su trenutno kod nas", kazala je Radojka Koprivica, direktorica Dnevnog centra.

Deset korisnika je steklo uslov da se preseli, a njihov broj će se sukcesivno povećavati. Koprivica ističe da ih je opominjala Unicefova konvencija o dječijim pravima koja kaže da nije poželjno da u ustanovama ovog tipa zajedno borave djeca i odrasli. Dodaje da su ispoštovani svi standardi, a da će za osmočasovnu njegu u početku biti zaduženo šest zaposlenih.

"To je elementarna rehabilitacija, rekreacija, okupacija sportom, radna terapija. Imaju i dva obroka. Sa Centrom za socijalni rad potrudićemo se da nabavimo i kombi vozilo", navodi Koprivica.

"Vlada Crne Gore za ovu uslugu izdvojila budžet oko 350 000 eura, Uprava za imovinu kupila prostor za 85 000, a za opremanje i adaptaciju je izdvojeno 270 000", dodaje Maja Marojević iz Centra za socijalni rad Nikšić.

Dnevni centar 27 plus je povšine 300 kvadrata a ima prostorije za individualni i grupni rad, senzornu sobu, sale za fizioterapiju i osobe sa autizmom, dnevni boravak, kuhinju i veliko dvorište.

"Uradili jednu prelijepu stavr i nadam se da će država, kao i ostale gradske uprave usredsrediti sve svoje napore da i u ostalim gradovima otvore Dnevne centre kao ovdje", kaže Božović.

U ovoj ustanovi će biti mjesta za ukupno 30 korisnika, a funkcionisaće kao jedan od servisa nikšićkog Centra za socijalni rad.

Bonus video: