Konjević: Namjera Vlade o vraćanju duga imovinom je posao za Tužilaštvo

Dokumentacija do koje je došao, kaže potpredsjednik Socijaldemokratske partije, potvrđuje da je Vlada ušla u nezakonite poslove
5 komentar(a)
Raško Konjević
Raško Konjević
Ažurirano: 19.09.2017. 18:27h

Ministar finansija Darko Radunović 4. avgusta potpisao je sa firmama Đurkovic kompani – Maršal Montenegro grup i Trgotekstil ugovor kojim im je omogućeno da oko 220 hiljada eura poreskog duga plate imovinom. Mjesec kasnije, tačnije 6. septembra, Ministarstvo finansija i Đurkovic kompani zaključuju Sporazumni raskid ugovora.

Dokumentacija do koje je došao, kaže Raško Konjević, potpredsjednk Socijaldemokratske partije, potvrđuje da je Vlada ušla u nezakonite poslove.

"Da je Ministasrtvo finansija, odnosno Vlada, na nezakonit nacin sklopila ugovore o naplati poreskog duga imovinom za dvije kompanije koje je očigledno neko želio da stavi u povlašćen položaj. Gotovo mjesec dana na snazi su bili nezakoniti ugovori – potpuno bez pravnog osnova i na štetu države Crne Gore," kaže Konjević.

U Ministasrtva finansija ne spore da su potpisali sporne ugovore, te da je još jedan takav bio planiran sa kompanijom Vork Fajnder, koja duguje vise od milion eura. Kazu da su za takav vid naplate duga tražili saglasnost Vlade na osnovu Uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom. Problem je, međutim, što je ta Uredba prestala da važi krajem prošle godine, sto se jasno vidi iz clana 18. - Zakona o reprogramu poreskog duga.

Uprkos tome, u Radunovićevom resoru i dalje uvjeravaju da je sve bilo zakonito i da su ugovori raskinuti zbog različitih pravnih mišljenja

"U trenutku potpisivanja predmetnog ugovora, zaključak Vlade je imao pravnu snagu, odnosno postojao je jasan osnov da se na ovaj način realizuje posao. Međutim, kao što je javnost već upoznata na sjednicama Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, održane dana 22.08.2017. godine, konstatovano je da je došlo do suprotstavljanja pravnih mišljenja u pogledu osnovanosti davanja gore navedenih saglasnosti, pa je Vlada Crne Gore Gore na sjednici od 31. avugsta 2017. godine, donijela zaključak broj 07-340 od 31. avgusta 2017. godine, kojim se stavljaju van snage od 27. jula 2017. godine," stoji u saopštenju Ministarstva finansija.

Konjević, međutim, ponovo pita Tužilaštvo zašto je dozvolilo da neko mimo zakona pokuša da poreski dug plati imovinom, i to uglavnom nefunkcionalnom. Posebno, međutim, problematizuje to što je Vlada cijeli mjesec obmanjivala javnost, tvrdeći da je sve bilo zakonito

"Potpredsjednik Vlade Simović je punih mjesec obmanjivao javnost i umjesto da se izvini građanima Crne Gore da je nevjerovatno da neko na tom političkom nivou brani taj posao iako je svjestan da je nezakonit, obmanjuje javnost. Sada on treba da odgovori koja mu je bila motivacija da kompaniju Đurkovic kompani želi dovesti u ovakakv privilegovan položaj," smatra Konjević.

Ipak, u Ministasrtvu finansija ne vide prostor za utvrđivanje odgovornosti

"Nije došlo do realizacije ovih pravnih poslova i nijesu nastupile štetne posljedice po državu i budžet, te ne vidimo razlog za utvrđivanje odgovornosti," kazali su iz Ministarstva.

U međuvremenu, Vlada je usvojila novu Uredbu o plaćanju poreskog duga imovinom, iako je DRI prethodno konstatovala da takva naplata nije efikasana, odnosno da više od polovine takvih prostora država ne koristi, jer nijesu funkcionalni. Uredba je donesena na sjednici Vlade 24. avgusta, a trebalo bi da stupi na snagu nakon što bude objavljena u Službenom listu .

Bonus video: