Stanari "Simpovke" brane zelenilo: Oštetili im drvored, a oni blokirali izgradnju parkinga

"Mi ćemo insistirati da nam se ova zelena površina koja je devastirana, da se vrati u prvobitno stanje"
4 komentar(a)
Simpovka, Foto: Screenshot (YouTube)
Simpovka, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.09.2017. 17:44h

Stanari popularne “Simpovke” u Moskovskoj ulici u Podgorici spriječili su, barem na kratko, devastaciju još jedne zelene površine u nekadašnjem najzelenijem dijelu grada.

Stopirali su gradnju parkinga nakon što je izvođač bagerom uništio korijenje stabala drvoreda u dvorištu zgrade.

"Mi smo se u subotu oko 11 sati dogovorili da obustave radove, pošto sam vidio da su već prekršili neke naše pređašnje dogovore sa rukovodstvom opštine. Međutim, oni u poslijepodnevnim časovima, posle 5 sati, uđu sa bagerom i devastiraju, kao što ste vidjeli, drveće, žile potkopaju...", kazao je za TV Vijesti Milovan Bogićević, upravnik zgrade.

Najveća briga im je to što bi drveće, koje sada stoji praktično bez oslonca, moglo da pričini veliku štetu

"Malo jači vjetar može da ga sruši i da sjutra lomi vozila ili ljude i ko zna koga...", kaže predsjednik Skupštine stanara Mrvalj Keković.

Sve što žele jeste da sačuvaju ono što je od drvoreda, starog najmanje tri decenije, ostalo.

"Mi ćemo insistirati da nam se ova zelena površina koja je devastirana, da se vrati u prvobitno stanje", dodaje Bogićević.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice kazali su nam da razmatraju zahtjev stanara da se na dio parkinga uz zgradu vrati iskopana zemlja, a da se nastavi sa radovima na drugoj strani parkinga. Zelenilo će izvršiti procjenu stanja oštećenih stabala, a sva stabla u dvorištu zgrade će biti zadržana.

"Sva drveća na planiranom parkingu uz zgradu zadržavaju se u ostrvima. Drveća koja su u parkingu sa suprotne strane ulice u odnosu na zgradu bila su planirana za uklanjanje. Nadzorni inženjer je već ranije dao nalog da se ista zadrže u ostrvima."

Ovo nije prvi put da stanari “Simpa” moraju da brane svoj park. 2003. godine zaustavili su izgradnju zgrade Maksim na uglu Moskovske i Bulevara revolucije, a deset godina kasnije su protestovali zbog najavljene sedmospratnice na istom mjestu. No, i dalje strahuju da ta priča nije gotova.

"Tu je ostalo, po projektu, i dalje, da se radi neka zgrada sa četiri sprata... Danas postoji tu veliko zelenilo, tako da računam da to neće pasti na pamet nikome da bi to sjekao i rušio", kaže Keković.

Izgradnju parkinga kod zgrade “Simpo” Agencija za izgradnju i razvoj povjerila je firmi “AM Sistem”, a rok završetka radova je oktobar.

Bonus video: