Radi li Vlada Duška Markovića u javnom ili u interesu poslovnih lobija?

"Državi ne trebaju poslovni prostori, pa ne znam kakvi da su, treba joj novac za krpljenje rupa u budžetu i servisiranje redovnih obaveza", kazala je između ostalog Biljana Matijašević, urednica ekonomije u ND "Vijesti"
123 pregleda 8 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2017. 17:56h

Da li Vlada premijera Duška Markovica radi u javnom ili u interesu poslovnih lobija?

To pitanje postavljaju ekonomski analitičari nakon dvije Vladine odluke, kojima su devalvirane one koje je prethodno usvojila.

Prva je uredba koja će omogućiti da poreski dužnici plate dug imovinom, a druga da se nakon zabrane izvoza drva pred sam početak sezone grijanja ipak omogući izvoz sječenih drva za ogrjev.

Ekonomski stručnjaci zaključuju da se ovakvim, kao i mjerama koje je Vlada predvidjela izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u umanjuje optimizam investitora.

Vlada je nedavno odlučila da poreskim dužnicima ponovo omogući da dugove otplaćuju imovinom. Uredbu o otplati poreskog duga imovinom Vlada je usvojila pola godine nakon što je Ustavni sud poništio to rješenje, a Skupština usvojila Zakon o reprogramu.

I Državna revizorska instucija je u svom izvještaju ocjenila da je kompenzacija dugova imovinom bila neefikasna mjera

"Da nije značajno postignuta naplata poreskog duga i da ne treba uopšte da primjenjuje takva rješenja jer su recimo pojedine firme jedan određeni broj firmi je umjesto Vladi ponudio prostore koji su neupotrebljive i koje ne mogu da se prodaju kao sto su sutereni, podrumi ruinirani objekti. Sada to Vlada ponovo radi i nameće se zaključak da Vlada radi u interesu određenih poslovnih lobija umjesto da radi u interesu građana", istakla je Biljana Matijašević, urednica ekonomije u Nezavisnom dnevniku (ND) "Vijesti".

"Pitanje donošenja uredbe o placanja poreskog duga imovinom je potpuno bespotrebna regulatorna mjera Vlade CrneGore posebno imajući u vidu jer je donesen Zakon o reprogramu poreskog duga. Ovom donesenom uredbom su ruke i noge Poreskoj upravi zavezane i jos im je uneređena oprema, pa im se traži da trče maraton", rekla je Mila Kasalica, ekonomska analitičarka.

"Državi ne trebaju poslovni prostori, pa ne znam kakvi da su, treba joj novac za krpljenje rupa u budžetu i servisiranje redovnih obaveza", dodala je Matijašević.

Ovo nije jedina mjera koju Vlada šalje na popravni ispit,odnosno kojom revidira i praktički poništava svoju prethodnu odluku, donijetu na korist budžeta i građana.

Nakon što je zbog nedostatka drva za ogrijev i deficita drva za preradu u martu zabranila izvoz drvnih sirovina, Vlada je pred početak grejne sezone riješila da, uz potrebne dozvole, omogući izvoz sječenog drveta iz državnih šuma. Iz Ministarstva poljoprivrede kao ključni razlog za takvu odluku naveli su postojanje zaliha drveta lošijeg kvaliteta.

"Meni je nelogično objašnjenje. Ne znam gdje su bili prošle godine kada su rasle cijene drva kada građani nisu mogli da ih nađu", rekla je Matijašević.

"Slijedeći obrazloženje predstavnika Ministarstva poljoprivrede možemo reći da smo krenuli da uvaljujemo cjepanice malo većeg obima, a spornog kvaliteta susjedima sa Balkana", objasnila je Kasalica.

Kasalica kaže da je prije usvajanja odluke koja se tiče izvoza drva za ogrijev bilo neophodno da Vlada odgovori .

"Zato sto je premijer po formalnom osjećaju izašao pred privrednike u Privrednu komoru i rekao da se dešava veliki kriminal. Mi ni dan danas ne znamo šta se desilo sa tim kriminalom. Ako se taj kriminal nije uklonio, kako se onda opet obnovio izvoz", rekla je Kasalica.

Kasalica naglašava da će se posljedice ovih , ali i drugih Vladinih mjera poput usvojenih izmjena i dopuna Zakona o PDV-u tek osjetiti.

Ona upozorava da neodgovornim mjerama ekonomske politike, Vlada šalje lošu poruku i investitorima.

"Neće se postići mjere ekonomskog razvoja već će se umanjiti optimizam inostranih i domaćih investitora da ulažu", zaključile je Kasalica.

Bonus video: