BEZ PLANA ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE U ZDRAVSTVU

Je li slučaj Hrapovića slika jednog korumpiranog sistema?

U Ministarstvu kažu da se protiv korupcije bore kroz promjene u listama čekanja i zakazivanju pregleda
92 pregleda 11 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2017. 17:44h

O korupciji u zdravstvu često se priča, ali se rijetko prijavljuje.

"Svaku prijavu koju bi Ministarstvo zdravlja dobilo na temu korupcije, a takvih na sreću ili na žalost u posljednje dvije godine uopšte nije bilo, mi ćemo procesuirati u skladu sa zakonom", kazala je za TV Vijesti Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Kritičari,koji su takođe dio zdravstvenog sistema, kažu da Ministarstvo zdravlja, kao ni vlada nemaju jasnu Strategiju borbe protiv korupcije. Bjezi se od utvrđivanja odgovornosti , što pokazuje i primjer zloupotrebe novog službenog automobila u privatne svrhe i to ministra zdravlja Kenana Hrapovića.

"Ne postoji niti jasan plan, a ne postoji ni volja. Tri dana priče o načinu na koji je ministar zlupotrijebio svoj položaj i službene automobile i poslije toga nije se oglasila niti Vlada, niti bilo koja institucija da na neki način pozove na odgovornost, ustanovi da li postoji tu odgovornost", kazala je Milena Popović-Samardžić iz Sindikata doktora medicine.

U Srbiji, Ministarstvo zdravlja je formiralo Komisiju za borbu protiv korupcije i petočlani antikorupcijski tim, koji će imati široka ovlašćenja i trebalo bi da se bori protiv svih vidova zlouptreba.

Iz našeg Ministarstva zdravlja objašnjavaju da tako nešto ne planiraju, ali da imaju sopstvenu strategiju kako da spriječe koruptivne radnje.

"Uradićemo transparentne liste čekanja, u svim zdravstvenim ustanovama biće okačene na njihove sajtove, a mi ćemo vršiti kontrolu izvršenja ovih obaveza. Kroz elektronsko zakazivanje ćemo smanjiti onih 40,1 odsto kako CEDEM kaže, pacijenata koji su da bi ostvarili zdravstvenu slugu, koristili svoja poznanstva i veze, a kroz izmjenu Pravilnika o odobravanju dopunskog rada ljekara u privatnim ordinacijama, ćemo uspjeti da ograničimo dopunski rad ljekara", dodaje Miranović.

Iz Sindikata doktora medicine međutim ukazuju da je najpogubnija korupcija na vrhu.

"Svjedoci smo zloupotrebe službenih automobila, načina na koji se zapošljavaju direktori, to jest postavljaju na funkcije direktori u zdravstvenim ustanovama, načina na koji se trguje sa Sindikatima, načina na koji se dodjeljuju specijalizacije, brojnih netransparentnih drugih poslova, počev od javnih nabavki", dodaje Popović-Samardžić.

Kada je pak riječ o tzv. sitnoj korupciji , iz Ministarstva građanima poručuju.

"Da ne donose ljekarima nikakve poklone, ni cvijeće, ni čokolade, ništa. Ako im doktor za učinjenu uslugu traži novac, neka to prijave, a mi ćemo to procesuirati."

Godišnji budžet zdravstvenog sistema veći je od dvije stotine miliona eura.

Preporučujemo za Vas