POSREDNIK U ZAPOŠLJAVANJU MLADIH

Godinu dana Tehnopolisa u Nikšiću, uprava zadovoljna; Opozicija: Vlada baca prašinu u oči

"Do sada je 46 radnih mjesta generisano kroz aktivnosti Tehnopolisa", istakao je Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa
168 pregleda 3 komentar(a)
Otvaranje Tehnopolisa, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Otvaranje Tehnopolisa, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 03.02.2019. 13:52h

Nikšićki Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis proslavlja prvu godinu rada.

Uprava je zadovoljna rezultatima, koje mjeri sa 46 radnih mjesta i četiri klastera, te saradnjom sa brojnim kompanijama i međunarodnim organizacijama.

I nekima od stanara prve generacije je veoma znacajno useljenje u prostorije objekta, jer su prvi put registrovali biznis i počeli da ga razvijaju.

Na drugoj strani, iz opozicije se nastavljaju kritike jer tvrde da vlast, na račun Tehnopolisa, građanima, u vremenu velike nezaposlenosti, baca prašinu u oči.

Kada je u septembru prošle godine otvoren Tehnopolis, malo Nikšićana je znalo čemu će tačno da služi, dok su iz opštine i Vlade poručivali da se u njemu otvaraju nova radna mjesta. Godinu kasnije, svima je jasno da Tehnopolis ne zapošljava, ali mladima služi kao posrednik u zapošljavanju.

"Do sada je 46 radnih mjesta generisano kroz aktivnosti Tehnopolisa", istakao je Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa.

Sa dobrom idejom, u moderan objekat uselili su se grafički dizajneri Ilija i Milovan i svoj rad prvi put ozvaničili u firmi "Bad brain". Kažu da već imaju dosta klijenata.

"Imamo jedan prostor koji je dobar i za komunikaciju sa mušterijama i već imamo potrebu za trećim saradnikom, tako da firma raste u okviru inkubatora, pa se može reći da je klima pozitivna", kazao je Ilija Nikčević, korisnik Tehnopolisa.

Uprava je posebno ponosna na uvezivanje preduzetnika u tzv. klastere, pa su zahvaljući Tehnopolisu formirana četiri i to Agro-turistički, Klaster rukotvorina, Turizam Montenegro i Drvo-prerada.

"Sada imamo 31 kompaniju koja koristi usluge i servis Tehnopolisa. Trenutno imamo tri međunarodne organizacije koje ovdje borave I djeluju", kazao je Bataković.

Da okuša sreću u Tehnopolisu, sprema se i Vladimir Cerović, koji je vješt sa arhitektonskom vizualizacijom enterijera i eksterijera. Nada se da će ovdje moći da razradi posao i poveća broj zaposlenih.

"To je usluga koja će omogućiti klijentima da se na što bliži način upoznaju sa objektom- poslovnim, stambenim ili prostorom bilo koje namjene", kazao je  Vladimir Cerović, budući korisnik Tehnopolisa.

Tehnopolis - projekat Vlade i Ministarstva nauke, često je na meti kritika opozicije, koja tvrdi da se građanima baca prašina u oči i da Nikšiću trebaju konkretna radna mjesta.

"Ko sokola nema i vrapcu se veseli, pa se tako i tom Inovacionom centru raduju, a on u stvari nije poslužio za otvaranje novih radnih mjesta. Neophodno je da se propiše neoporezivi dio dobiti kako bi se mali preduzetnici relaksirali da zaposle još nekog radnika, ili da postojeće prevedu iz sive u legalnu ekonomiju", istakao je Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

A iz Tehnopolisa pozivaju mlade da učestvuju u njihovom drugom javnom pozivu i dodaju da su u ovoj godini obezbijedili održivost kroz više regionalnih projekata vrijednosti pola miliona eura, kao i uslugama koje pružaju eksternim klijentima.

Preporučujemo za Vas