Velteke: Opterećeno tržište otežava poslovanje banaka u Crnoj Gori

Nezavisni član Odbora direktora Lovćen banke vjeruje da će mu u dovođenju novih investitora u banku i Crnu Goru pomoći upravo bankari koji će narednih dana ispitivati potencijale našeg tržišta
92 pregleda 0 komentar(a)
Ernst Velteke, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ernst Velteke, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 15.09.2017. 18:32h

Crnogorsko bankarsko tržiste je preopterećeno, što otežava poslovanje, ocijenio je nezavisni član Odbora direktora Lovćen banke Ernst Velteke. Velteke je inače svojevremeno bio predsjednik njemačke Centralne banke.

“Previše je banaka u Crnoj Gori i konkurencija u bankarskom sektoru Crne Gore je veoma velika pogotovo kada se kreće od početka kao što smo to mi uradili, ali Lovćen banka je ostvarila odličan rezultat u protekle tri godine," kazao je Velteke.

Dobro iskustvo iz prethodnog perioda je i razlog što je u Crnu Goru doveo neke od najznačajnijih bankara iz Njemačke. Njihov osnovni zadatak je da ispitaju mogućnosti za potencijalne investicije. Neki od njih kažu da Crna Gora ima sve preduslove za razvoj a tome značajno doprinosi I to što je naša zemlja postala članica NATO-a.

“Jedan od osnovnih uslova za investitora jeste bezbjednost. Ono što je važno za investitore je dobro obrazovanje, valjan stav prema ulagaču i naravno slobodno i otvoreno tržište što u Crnoj Gori jeste slučaj," kaže Fred Irvin, potpredsjednik Citigroup-a.

Hendrik Borgeve, član borda direktora banke ABN AMRO vjeruje da je crnogorsko tržište savršeno za strane investitore.

"Ovdje sam od juče ali ono što sam vidio jeste nevjerovatan napredak. U poređenju sa drugim država sa prostora bivše Jugoslavije, impresioniran sam stepenom razvoja i napretka koji je Crna Gora do sada postigla," ističe Borgeve.

Iskustvo inostranih bankara biće od velikog značaja i za samo poslovanje Lovćen banke.

“To su ljudi koji vam uvijek mogu dati smjernice na koji način kvalitetno razvijati bankarski sektor," napominje Vinko Nikić, glavni izvršni direktor Lovćen banke.

A jedna od njih je, kako kaže Velteke, i širenje Lovćen banke na region.

“Uslovi za razvoj bankarskog sektora u Crnoj Gori su limitirani, ali ono čemu težimo i što je naša perspektiva je da budemo dobra regionalna banka," kaže Velteke.

Velteke vjeruje da će mu u dovođenju novih investitora u banku i Crnu Goru pomoći upravo bankari koji će narednih dana ispitivati potencijale našeg tržišta.

Bonus video: